AI-pionier heeft spijt van werk in kunstmatige intelligentie

Geoffrey Hinton vindt dat we ons zorgen moeten maken over de snelheid van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Eerder uitte Geoffrey Hinton ook al zijn zorgen over misbruik van kunstmatige intelligentie.

© Shutterstock

De Brits-Canadese cognitief psycholoog en computerwetenschapper Geoffrey Hinton heeft spijt van zijn werk aan kunstmatige intelligentie.

Dat zegt hij tegen de BBC.

De 75-jarige Hinton is volgens de BBC een pionier – ‘Godfather’ – in het onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

Hinton werkte ruim tien jaar voor Google, maar verliet maandag het bedrijf zodat hij vrijuit kan spreken over de gevaren van AI, zei hij tegen de New York Times.

Volgens het medium sluit hij zich nu aan bij critici die vinden dat bedrijven op gevaarlijke situaties afstevenen met kunstmatige intelligentie.

Hinton noemt de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, zoals in chatbots als ChatGPT en de bijgewerkte versie GPT-4, ‘behoorlijk eng’.

‘Op dit moment denk ik niet dat ze intelligenter zijn dan wij. Maar ik denk binnenkort wel,’ zeg Hinton tegen de BBC.

Juist Hintons onderzoek naar kunstmatige intelligentie heeft bijgedragen aan de technologie in chatbots als ChatGPT. En hij vreest dat deze ontwikkelingen robots binnenkort slimmer maken dan mensen.

‘Op dit moment zien we dingen als GPT-4, dat een mens qua algemene kennis al overtreft, en niet zo’n beetje ook,’ zegt hij.

‘En gezien het tempo van de vooruitgang verwachten we dat het snel kan gaan. En daar moeten we ons zorgen over maken.’

In het verleden uitte Hinton in de New York Times al zijn bezorgdheid over mogelijk misbruik van kunstmatige intelligentie.

Een wereldwijde sensatie

In gesprek met de BBC noemt hij het een nachtmerriescenario.

‘Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat kwaadwillenden als (de Russische president red.) Poetin besluiten om robots de mogelijkheid tot eigen subdoelen te geven,’ zegt Hinton.

En die subdoelen zouden volgens Hinton kunnen gaan over het verkrijgen van meer macht.

We noemen het kunstmatige intelligentie als een computer of robot menselijk denken en gedrag kan simuleren.

ChatGPT werd na de lancering eind november vorig jaar een wereldwijde sensatie.

ChatGPT is gemaakt door het bedrijf OpenAI.

Inmiddels kan een nieuwe versie – GPT-4 – nog nauwkeurigere antwoorden geven. Die gedraagt zich volgens OpenAI ook menselijker dan zijn voorganger en in de toekomst zal de robot naar verwachting nog beter worden.

‘Al deze kopieën zijn zelflerend, maar kennis wordt ook meteen gedeeld: het is alsof je 10.000 mensen hebt, en zodra één ervan iets leert, iedereen onmiddellijk dezelfde kennis heeft,’ zegt Hinton.