We naderen het einde van 2021, een behoorlijk veelbewogen jaar in de technologische wereld – misschien wel het meest enerverende jaar in lange tijd.
Hier zijn vijf dingen uit 2021 die ons bijblijven.
1. Elon Musk

We starten met de grootste ster in de techwereld: Elon Musk.
2021 was voor de 50-jarige ondernemer op alle gebieden een fenomenaal jaar.
Zijn naam haalde duizenden krantenkoppen en er is in de westerse wereld nauwelijks iemand te vinden die niet weet wie Elon Musk is.
2021 was nog niet goed en wel begonnen toen de Tesla- en SpaceX-oprichter ’s werelds rijkste man werd en de titel eventjes overnam van Amazons Jeff Bezos.
Omdat de Tesla-aandelen gedurende het jaar met 40 procent zijn gestegen, zit Musk met een vermogen van 300 miljard dollar nu echt stevig op de troon van rijkste persoon ter wereld. Zo’n groot vermogen heeft niemand ooit eerder gehad.
Maar waar Elon Musk echt uniek in is, is zijn handigheid in ‘influencen’. Zijn woorden en handelingen kunnen het gedrag van miljoenen mensen in één klap veranderen.
Nieuwe column laat je kennismaken met het grootste technieuws van de week

De auteur van de column is Nicolai Franck, een techexpert met een schat aan kennis op het gebied van technologie, gadgets, internet en digitale diensten.
De columnist is onafhankelijk, en producenten hebben niet betaald voor een recensie.
Toen Musk eerder dit jaar meedeelde dat Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins had gekocht en dat bij Tesla binnenkort met bitcoins betaald kon worden, steeg de waarde van de cryptomunt binnen een dag met 20 procent.
Musks uitlatingen op Twitter hebben ook de minder bekende cryptovaluta Dogecoin in de etalage gezet.
In lijn daarmee steeg het gebruikersaantal van de berichtendienst Signal enorm nadat Musk ‘use Signal’ tweette. En een gastoptreden van Musk op het nieuwe sociale medium Clubhouse leidde tot een explosieve groei in de populariteit daarvan.
Behalve dat Elon Musk CEO voor Tesla is (en zijn vrijetijd besteedt als influencer op Twitter), staat hij ook aan het roer van zijn ruimtebedrijf SpaceX, satellietbedrijf Starlink en het neurotechnologisch bedrijf Neuralink. Al die bedrijven dragen op hun eigen manier bij aan technologie die de status quo verandert.
Je kunt er niet omheen dat Elon Musk nu de techwereld domineert. En toch moet je de optimistische en futuristische opmerkingen van de Tesla-oprichter altijd met een korreltje zout nemen.
2. Elektrische auto’s

Model 3 werd de eerste elektrische auto die de titel van meest verkochte auto in Europa mocht dragen. Dat gebeurde in september 2021.
We blijven bij een onderwerp waar Elon Musk een enorm aandeel in heeft.
Op het gebied van elektrische auto’s zijn in 2021 de grootste maatschappelijke en commerciële doorbraken geboekt.
Bijna alle autoproducenten hebben in de loop van dit jaar een volledig elektrische auto in hun assortiment opgenomen, en automobilisten lopen ermee weg.
In heel Noord-Europa zijn er verkooprecords bereikt en het is niet verrassend dat voortrekkersland Noorwegen hierin vooropliep.
De afgelopen vier maanden waren elektrische auto’s in Noorwegen goed voor 70 procent van alle autoverkopen. In september was dat percentage zelfs 77,5 procent.
Diezelfde maand was een elektrische auto (Tesla Model 3) voor het eerst de meest verkochte auto in Europa.
De verkopen groeien echter niet alleen omdat mensen klimaatbewuster worden. Technologisch gezien hebben veel elektrische auto’s benzine- en dieselauto’s ingehaald.
Naast hun krachtige acceleratie zijn elektrische auto’s veel makkelijker te besturen omdat je niet hoeft te schakelen. Veel elektrische auto’s kunnen bovendien met één voet bestuurd worden omdat de auto automatisch remt als je het gaspedaal loslaat – de zogeheten ‘one pedal drive’.
De elektrische auto krijgt daarnaast regelmatig nieuwe functies via softwareupdates, en veel centrale functies werken via een app.
Elektrische auto’s zijn in 2021 een gangbare gadget en een modeverschijnsel geworden. Dat zagen zelfs de grootste optimisten een paar jaar geleden niet aankomen.
3. Cryptovaluta

Bitcoin is in 2021 een van de 10 waardevolste investeringsobjecten geworden.
De cryptovaluta is een ander verschijnsel dat in 2021 vele krantenkoppen heeft gehaald.
De koersen van sommige digitale valuta’s zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd, en de totale waarde van bitcoin alleen al passeerde dit jaar de 1000 miljard dollar.
Bitcoin staat nu in de top 10 van de waardevolste assets ter wereld – een lijst die ook de waarde van bedrijven als Apple en Microsoft en edelmetalen als zilver en goud bevat.
De ontwikkelingen van 2021 hebben laten zien dat cryptovaluta’s steeds meer worden geaccepteerd bij gevestigde bedrijven, investeerders, betalingsproviders en particulieren.
Hoewel het digitale geld nog steeds vooral een investeringsobject is, is de cryptovaluta in 2021 op grote schaal gebruikt om digitale kunst te kopen – ook wel NFT’s genoemd.
Het meest bijzondere bitcoinexperiment vond plaats in El Salvador, dat als eerste land ter wereld de bitcoin heeft ingevoerd als officiële valuta, naast de dollar. Dat experiment is op z’n minst risicovol te noemen, want de koers schommelt enorm.
Er bestaan nog flinke uitdagingen rondom de digitale valuta’s, zoals de grote hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten om de systemen draaiende te houden.
Dat verandert echter niets aan het feit dat de cryptovaluta en de achterliggende blockchaintechnologie in 2021 grote hoogten bereikten. De technieken zullen naar verwachting de fundering vormen voor web3 – de derde generatie van het internet.
4. Metaverse

Zowel Mark Zuckerberg als Bill Gates denken dat de meeste videovergaderingen over een paar jaar virtueel zullen zijn.
Toen 2021 aanbrak hadden de meeste mensen al wel gehoord van Elon Musk, elektrische auto’s en cryptovaluta, maar niemand kende toen het metaverse.
Metaverse is een verbeelding van hoe het internet binnenkort zal veranderen van iets waar we door schermen van mobieltjes of computers naar kijken, in iets waar we ons ‘in’ bevinden met behulp van een digitale bril.
Kort gezegd staat het woord voor het toekomstige virtuele en driedimensionale internet waar de grootste techbedrijven veel op inzetten.
Het bekendste gezicht achter het concept is Mark Zuckerberg. Hij heeft dit jaar metaverse gepresenteerd met de boodschap dat hij gelooft in die richting voor zijn bedrijf. Zuckerberg heeft er zelfs zo veel vertrouwen in dat hij dit najaar de naam van Facebook veranderde naar Meta.
Microsoft is een van de andere techbedrijven die zijn pijlen hebben gericht op het virtuele internet. De oprichter van het bedrijf, Bill Gates, heeft laatst gezegd dat hij denkt dat de meeste videovergaderingen over 2-3 jaar in het metaverse zullen worden georganiseerd.
De Wall Street Journal-journalist Joanna Stern heeft het metaverse 24 uur lang getest. Bekijk hier haar recensie.
We missen echter nog een kleine technologische stap voor metaverse echt mainstream kan worden.
Goed geïnformeerde bronnen melden eensgezind dat Apple in 2022 zijn eerste digitale brillen zal presenteren. Mark Zuckerberg heeft ook verklaard dat zijn bedrijf eind 2022 een headset met de volgende generatie technologie zal lanceren.
Of dat zal aanslaan, moeten we afwachten. Maar het was het jaar 2021 waarin het concept van een metaverse als opvolger van het mobiele internet echt van de grond kwam.
5. Ruimtetoerisme

Jeff Bezos en zijn broer vermaken zich in hun gewichtloze toestand.
Het laatste concept in het jaaroverzicht is ruimtetoerisme.
2021 was namelijk het jaar waarin ultrakorte reizen naar de ruimte populair werden.
De eerste ruimtetoerist was Virgin-oprichter Richard Branson, die de ruimte in werd gelanceerd in een raket van zijn eigen Virgin Galactic.
Een paar dagen later was de beurt aan Amazon-oprichter Jeff Bezos om zich een paar minuten gewichtloos te voelen voordat de reis hem terug naar aarde bracht.
Bezos maakte de reis in een New Shepard-raket van zijn ruimtebedrijf Blue Origin.
Blue Origin zat ook achter een van de andere spectaculaire ruimtetoerismereizen van dit jaar.
William Shatner, vooral bekend door zijn rol als Captain Kirk in de tv-serie Star Trek, werd in oktober met zijn 90 jaar de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest.

William Shatner werd met zijn leeftijd van 90 jaar de oudste persoon ooit in de ruimte.
Je kunt je wel afvragen of het in tijden van klimaatverandering goed te praten is om raketten met vier mensen de ruimte in te sturen voor een persoonlijk ruimtereisje.
Maar vanuit technologisch oogpunt is deze nieuwe vorm van ruimtetoerisme zeker iets waardoor we 2021 niet zullen vergeten.