Kankerpatiënt krijgt nekwervels van 3D-geprint titanium

Een Chinese chirurg voert de meest gecompliceerde ruggengraatoperatie ooit uit – met 3D-geprinte prothesen. En wéér is er meer mogelijk met een 3D-printer.

Röntgenfoto

Vrouw krijgt 3D-geprinte ruggenwervels van titanium

© Shanghai Changzheng Hospital

Een 28-jarige Chinese vrouw met een tumor in haar nek en uitzaaiingen naar het bovenste deel van haar ruggengraat was eigenlijk al uitbehandeld.

De gebruikelijke straling en chemotherapie hebben geen effect bij dit type kanker. Maar de chirurg Jianru Xiao van het Shanghai Changzheng Hospital in China wijdde er een halsbrekende operatie aan. Niet letterlijk natuurlijk.

13 uur durende operatie

Jianru en zijn team wisten in 3 weken een kunstmatige ruggengraat van titanium te maken met behulp van een geavanceerde 3D-printer. Tijdens een 13 uur durende operatie werden bij de patiënt 6 van de bovenste 7 ruggenwervels verwijderd, waarna het kunstmatige stuk ruggengraat werd geïmplanteerd.

De eerste keer dat chirurgen deze ingreep met succes hebben uitgevoerd was in 2014. Toen kreeg een 12-jarige jongen – ook in China – een prothese tussen de 1e en 3e ruggenwervel.

Het is echter nog niet eerder gelukt om zo'n groot deel van de ruggengraat te vervangen. En het lijkt een succes te zijn. Een maand na de operatie kan de vrouw weer lopen. Ze kan haar nek echter nog niet goed draaien.

Je kunt vrijwel alles printen

De mogelijkheden van de 3D-printer voor chirurgische toepassingen zijn vrijwel eindeloos.

Bijna alle botten in het menselijk lichaam zijn ermee te maken, waaronder de schedel, en momenteel wordt onderzocht hoe je met de 3D-printer organen voor implantatie bij mensen kunt maken, zoals een hart, lever en nieren.

In 2016 is er met de 3D-printer een oor gemaakt dat bij een mens kan worden aangenaaid.