Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rumrobot

Dankzij een 3D-printer kan de driearmige robot in de ruimte elementen printen en in elkaar zetten.

© Made in Space
Techniek - 3D-printen

3D-printer slaagt voor ruimtetest

Een 3D-printer deed zijn werk in een drukcabine, onder omstandigheden zoals in de ruimte. Hij wordt nu voorzien van robotarmen en is naar verwachting in de jaren 2020 klaar voor gebruik.

Een ruimterobot die rondsuist om satellieten te repareren en enorme telescopen te bouwen. Dat is het doel van het project Archinaut van het Californische bedrijf Made in Space. En nu ligt het binnen handbereik.

Het bedrijf heeft een 3D-printer getest onder omstandigheden die op die in de ruimte lijken. Het apparaat verbleef 24 dagen in een drukcabine en werd blootgesteld aan temperatuurschommelingen en drukverschillen zoals in de ruimte. Desondanks wist de printer allerlei onderdelen te fabriceren.

Printer krijgt 3 robotarmen

Volgens plan wordt de printer voorzien van drie robotarmen die de onderdelen die het apparaat maakt in elkaar kunnen zetten. De mogelijkheden zijn legio.

Op dit moment wordt de omvang van ruimtetelescopen en andere apparatuur die naar de ruimte moet, beperkt door het laadvermogen van een ruimteraket. Zo waren er meer dan 115 vluchten met vijf verschillende vaartuigen nodig om het ISS in elkaar te zetten.

Met een ruimterobot die zelf print, hoeven alleen de materialen en wat elektronica naar de ruimte gebracht te worden. Doordat het materiaal minder plaats inneemt dan de kant-en-klare producten, zijn er beduidend minder vluchten nodig.

Enorme constructies zijn mogelijk

Het zal ook mogelijk worden om constructies te bouwen in de ruimte die te groot zijn om vanaf de aarde getransporteerd te worden.

© Made in Space

Als de robotarmen aangebracht zijn, volgt er een baan om de aarde. En rond 2025 zou de ruimterobot klaar moeten zijn voor zijn eerste missie.

Lees ook: Kankerpatiënt krijgt nekwervels van 3D-geprint titanium

Lees ook:

Energie

Wereldrecord: Nieuw type zonnecel heeft veel hoger rendement

3 minuten
3D-printen

3D-geprinte bacteriën halen gif uit water

2 minuten
3D-printen

Een kijkje in de toekomst

8 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg