3D-printer slaagt voor ruimtetest
Een 3D-printer deed zijn werk in een drukcabine, onder omstandigheden zoals in de ruimte. Hij wordt nu voorzien van robotarmen en is naar verwachting in de jaren 2020 klaar voor gebruik.

Dankzij een 3D-printer kan de driearmige robot in de ruimte elementen printen en in elkaar zetten.
Een ruimterobot die rondsuist om satellieten te repareren en enorme telescopen te bouwen. Dat is het doel van het project Archinaut van het Californische bedrijf Made in Space. En nu ligt het binnen handbereik.
Het bedrijf heeft een 3D-printer getest onder omstandigheden die op die in de ruimte lijken. Het apparaat verbleef 24 dagen in een drukcabine en werd blootgesteld aan temperatuurschommelingen en drukverschillen zoals in de ruimte. Desondanks wist de printer allerlei onderdelen te fabriceren.
Printer krijgt 3 robotarmen
Volgens plan wordt de printer voorzien van drie robotarmen die de onderdelen die het apparaat maakt in elkaar kunnen zetten. De mogelijkheden zijn legio.
Op dit moment wordt de omvang van ruimtetelescopen en andere apparatuur die naar de ruimte moet, beperkt door het laadvermogen van een ruimteraket. Zo waren er meer dan 115 vluchten met vijf verschillende vaartuigen nodig om het ISS in elkaar te zetten.
Met een ruimterobot die zelf print, hoeven alleen de materialen en wat elektronica naar de ruimte gebracht te worden. Doordat het materiaal minder plaats inneemt dan de kant-en-klare producten, zijn er beduidend minder vluchten nodig.
Enorme constructies zijn mogelijk
Het zal ook mogelijk worden om constructies te bouwen in de ruimte die te groot zijn om vanaf de aarde getransporteerd te worden.