3D-geprinte bacteriën halen gif uit water

Onderzoekers uit Zwitserland ontwikkelden een nieuw printmateriaal met levende bacteriën. Daarmee kunnen biochemische minizuiveringsinstallaties worden geprint.

3D-geprinte ringen lichten op: de ingebedde bacteriën zijn actief en produceren cellulose.

© MANUEL SCHAFFNER/PATRICK A. RÜHS

Huidcellen en pizzadeeg vonden al de weg naar de 3D-printer. Nu zijn bacteriën aan de beurt. Materiaalonderzoekers van de technische hogeschool ETH in Zürich ontwikkelden een levend printmateriaal dat ze Flink noemen.

De onderzoekers hebben bacteriën en voedingsstoffen vermengd met een hydrogel, die de boel bij elkaar houdt.

Hiermee kunnen ze 3D-structuren in elke mogelijke vorm printen en die vullen met tot vier verschillende bacteriën per keer. Zo krijgt de structuur nieuwe eigenschappen.

De onderzoekers demonstreerden twee mogelijke toepassingen van het materiaal. Ze printten een netje met bacteriën die fenol kunnen afbreken, een gifstof in onder andere pesticiden die een gevaar is voor rivieren en meren.

De methode om fenol – en andere vervuilende stoffen – te laten afbreken door bacteriën is al bekend, maar werkt niet optimaal: het is lastig te controleren waar de bacteriën zijn in het water, en de benodigde voedingsstoffen zijn niet altijd aanwezig op de plek waar de bacteriën worden uitgezet.

Met het nieuwe printmateriaal kan een herbruikbaar net met bacteriën in het water worden aangebracht en krijgen ze zelfs hun eigen lunchpakketje mee.

De onderzoekers printten ook een pleister met een bacterie die de wondhelende stof cellulose produceert.

In plaats van platte pleisters, die onpraktisch kunnen zijn op je elleboog of hoofd, kan de printer met Flink de pleister precies op maat maken.

Een geprinte vorm met bacteriën haalt olie uit het water. Zo kunnen ze olievlekken opruimen.

© MANUEL SCHAFFNER/PATRICK A. RÜHS

Zo maakt de 3D-printer bacteriën

De onderzoekers bepalen eerst welke bacteriën ze willen gebruiken.

  1. De bacteriën krijgen voeding en worden opgekweekt in flesjes.
  2. Een hydrogel die wordt toegevoegd vormt inkt.
  3. De 3D-printer print de inkt in de gewenste vorm.

Kijk hoe de printer werkt