CERN

Wat gebeurt er als ik door een protonenstraal word geraakt?

Je wordt doorboord, in tweeën gekliefd of – beter – je krijgt nooit meer rimpels. Er kan van alles gebeuren als je van dichtbij kennismaakt met een protonenstraal van de Large Hadron Collider van CERN.

De protonenstraal van de deeltjesversneller Large Hadron Collider bij het onderzoekscentrum CERN bevat zeer energierijke deeltjesstraling.

De straal is echter heel smal en geconcentreerd. Als je stilstaat, zou je waarschijnlijk letterlijk worden doorboord, want daar waar de straal je treft, verdwijnen de cellen.

Beweeg je door de straal heen, dan word je vermoedelijk doormidden gekliefd, zoals een lichtzwaard dat doet in Star Wars.

© Shutterstock

Protonenstraling kan zowel nuttig als schadelijk zijn

Een microscopisch gat in je lichaam van een protonenstraal kun je echter overleven.

In 1978 ontdekte de Rus Anatoli Boegorski tijdens zijn promotieonderzoek in deeltjesfysica een defect aan de deeltjesversneller U-70.

Toen hij de fout probeerde te vinden, stak hij per ongeluk zijn hoofd in de straal.

In 1978 was de U-70 's werelds krachtigste deeltjesversneller, met een energie van 70 GeV (gigaelektronvolt), maar de straal van de LHC van CERN is bijna 100 keer zo sterk.

© Shutterstock

Later vertelde Boegorski dat hij een lichtflits zag die 'sterker was dan duizend zonnen'.

Nu heeft Boegorski een kale plek op zijn hoofd waar de straal hem raakte en is hij aan één oor doof.

Het linkerdeel van zijn gezicht is verlamd door zenuwschade. De verlamming voorkomt rimpels, waardoor hij er links jonger uitziet dan rechts. Hij heeft ook lichte epilepsie.