Relativiteit GPS

Einstein gaf ons gps

Stuurt je navigatiesysteem je wel eens de verkeerde kant op? Als we de relativiteitstheorie van Einstein niet hadden, was er helemaal geen gps.

19 november 2015 door Rune Birkvad en Babak Arvanaghi

Dankzij de relativiteitstheorie van Einstein is gps niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, en doorgaans kunnen we op navigatiesystemen vertrouwen. Maar wat als ze plotseling opmerkingen over je uiterlijk beginnen te maken?

Zoals je in dit filmpje kunt zien, werkt gps niet altijd perfect. Maar zonder Einstein en zijn relativiteitstheorie hadden we überhaupt geen navigatiesystemen gehad.

De tijd verloopt trager voor een satelliet

Het gps-systeem bepaalt je positie door de afstand tot vier satellieten te meten. Dit doet het door te berekenen hoe lang de signalen van de satellieten onderweg zijn voor ze je bereiken.

Maar die satellieten zoeven met 14.000 kilometer per uur 20.000 kilometer boven je hoofd langs. Volgens de relativiteitstheorie gaat de tijd langzamer voor bewegende objecten en sneller in een zwakker zwaartekrachtveld. Elke dag verliezen de satellieten 7 microseconden vanwege de snelheid en winnen ze 45 microseconden vanwege het verschil in zwaartekracht.

Het gps-systeem corrigeert dit verschil van 38 microseconden per 24 uur automatisch. Zonder deze correctie zou het niet lang duren voor het gps-systeem sterk afweek.

En dan zou het ongeveer even goed werken als in het filmpje hierboven.

Veel meer over Albert Einstein en zijn relativiteitstheorie

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: