Lwp Kommunikáció/Flickr
Hawking

Stephen Hawking loste kort voor zijn dood mogelijk grootste raadsel van het heelal op

Is ons heelal alleen? Wetenschappers proberen die vraag al tientallen jaren te beantwoorden, maar tevergeefs. Een nieuw artikel van de onlangs overleden Stephen Hawking kan het raadsel echter oplossen.

In de dagen voor zijn dood werkte de natuurkundige Stephen Hawking aan een belangwekkend artikel. Volgens sommige deskundigen kon het wel eens Hawkings belangrijkste bijdrage aan de wetenschap zijn.

In het artikel schrijven Hawking en zijn Belgische collega Thomas Hertog over een van de grootste raadsels van de natuurkunde: parallelle universums.

Het multiversum is begrensd

De twee wetenschappers doen voorspellingen over de eigenschappen van eventuele parallelle universums met behulp van onder meer kwantummechanica.

In tegenstelling tot veel andere wetenschappers was Hawking niet van mening dat er oneindig veel mogelijke universums kunnen bestaan. Volgens hem laten de natuurwetten hooguit een beperkt aantal mogelijke universums toe.

Hawkings nieuwe methode moet raadsel oplossen

Eerdere theorieën over parallelle universums hebben één grote makke: er is geen concrete methode om te testen of ze kloppen.

Op dat punt onderscheidt de theorie van Hawking zich. De natuurkundige schetst hoe ruimtesondes sporen van parallelle universums kunnen vinden in de achtergrondstraling van het ontstaan van het heelal. Op deze manier kan de theorie worden bevestigd of ontkracht.

Als Hawkings methode in de praktijk uitvoerbaar is, zal dat een enorme doorbraak voor de natuurkunde betekenen – of zijn theorie nu juist blijkt of niet.