Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Element 115
Natuurkunde - Periodiek systeem

Onderzoekers maken een nieuw element

Met de vervaardiging van element nummer 115 - Ununpentium - heeft de wetenschap nog een element toegevoegd aan het periodiek systeem.

Een internationaal onderzoeksteam van de universiteit van Lund in Zweden heeft een nieuw element gemaakt – nummer 115 – door twee andere elementenin een gigantische deeltjesversneller in Duitsland op elkaar te laten botsen. Daarmee voegen ze een element toe aan het periodiek systeem, het grote wetenschappelijke overzicht van alle elementen in het heelal.

Het nieuwe element komt niet van nature voor, en als de onderzoekers er een paar atomen van maken, is het element in minder dan een seconde alweer verdwenen.

Lees meer over het periodiek systeem.

In een seconde rond de aarde

De onderzoekers hebben element 115 gemaakt door twee lichtere elementen tegen elkaar aan te laten knallen. Een maand lang bestookten ze een dunne folie van het element americium (atoomnummer 95) met ionen van calcium (atoomnummer 20). Samen hebben de twee elementen 115 protonen in hun atoomkernen, en daardoor werd het product daarvan het element met atoomnummer 115. In de deeltjesversneller werden de calciumionen tot circa 30.000 kilometer per seconde opgejaagd. Met die snelheid zouden de ionen om de aarde kunnen reizen in iets meer dan een seconde.

Zwaarder dan uranium De in het laboratorium vervaardigde stoffen hebben met elkaar gemeen dat ze zwaarder zijn dan uranium: element nummer 92 en het zwaarste element in de natuur. Daarom worden ze transurane elementen genoemd. Elementen met atoomnummers hoger dan 104 zijn ook transuraan en bovendien superzwaar. Deeltjesfysici hopen een superzwaar element te kunnen maken dat stabiel genoeg is om een paar seconden te kunnen blijven bestaan. Uit kernfysische berekeningen blijkt dat element 126 mogelijk zo'n superzwaar stabiel element is.

Lees meer

Lees alles over de jacht op het perfecte element in Wetenschap in Beeld 4/2014. Als je een account hebt op de website, kun je het artikel hieronder downloaden.

Lees ook:

Prehistorische dieren

Vastgelegd op het moment van sterven

2 minuten
Mars

Nu begint het: Sonde luidt historische Marszomer in

5 minuten
Energie

Nieuwe techniek maakt windmolens 100 meter hoger

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg