Lood: zwaar en giftig
Lood is een zware en giftige klassieker, die ten onrechte veel met potloden wordt geassocieerd.

Naam: lood – een vroege ontlening uit het Keltisch Atoomnummer: 82 Scheikundig symbool: Pb
Droeg lood bij aan de val van het Romeinse Rijk?
Lood is een zwaar, zacht, mat en zilvergrijs metaal.
Lood is al sinds de oudheid bekend en is voor allerlei dingen gebruikt - en dat liep niet altijd even goed af. Lood is namelijk giftig voor mens en dier en kan het centrale zenuwstelsel en de hersenen beschadigen als je het binnenkrijgt.
In de middeleeuwen werd er wijn mee gezoet, wat tot veel mysterieuze uitbraken van maagpijn leidde, een klassiek symptoom van loodvergiftiging.
Een langdurige blootstelling aan lood leidt tot een verminderde vruchtbaarheid, en dit was mogelijk een van de oorzaken van de ondergang van het Romeinse Rijk: de Romeinen gebruikten lood voor van alles en nog wat, bijvoorbeeld bij het koken. En het is bekend dat het Romeinse geboortecijfer laag lag, ondanks de goede hygiëne.
Waar wordt lood voor gebruikt?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben moderne potloden niets met lood te maken. In de 16e eeuw dacht men dat het grafiet dat in potloden zat een vorm van lood was, en het werd dan ook wel 'plumbago' genoemd (loodachtig in het Latijn). Maar sinds de Romeinen schrijven we al niet meer met lood.
Lood wordt wel gebruikt om ons tegen straling en projectielen te beschermen. Het is een bestanddeel van veel veschillende legeringen en dankzij het lage smeltpunt is het makkelijk te vormen
Lood is zwaar, en daardoor zeer geschikt als ballast voor bijvoorbeeld schepen en duikriemen.