Det periodiske system helium ballon

Helium: Het lichte element

Het element van vandaag is helium, het op een na lichtste element in het heelal - zo licht dat het enorme luchtschepen en ballonnen kan optillen.

Naam: Helium, naar het Griekse Helios (zon) Atoomnummer: 2 Chemisch symbool: He

Helium is het op een na lichtste element in het heelal en na waterstof het meest voorkomende.

Helium is een kleurloos, geurloos edelgas, dat eerder werd ontdekt op de zon dan op de aarde - een zeldzaamheid.

Vermoedelijk heeft helium een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de moderne luchtvaart. In elk geval wilden de VS, de grootste heliumproducent ter wereld, in de jaren 1920 en 1930 geen helium verkopen aan Duitsland.

Daardoor moesten de Duitsers het licht ontvlambare waterstof blijven gebruiken in hun zeppelins. Na de ramp met de zeppelin Hindenburg in 1937, waarbij deze tijdens de landing in brand vloog, concludeerden ze dat de toekomst van de commerciële luchtvaart toch niet in die richting lag.

Waarvoor wordt helium gebruikt?

Helium wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, en met name als draaggas. Omdat helium een lagere dichtheid heeft dan lucht, kan het in luchtschepen en luchtballonnen worden gepompt om die op te tillen.

Waterstof is weliswaar nog lichter, maar in tegenstelling tot helium is waterstof zeer ontvlambaar en daardoor gevaarlijk als draaggas - zoals de ramp met de Hindenburg liet zien.

Video: kan helium iemand van de grond krijgen?

Lees meer over het periodiek systeem.