Shutterstock

Goud: felbegeerde superstof

Element nummer 79 is goud, misschien wel het bekendste element ter wereld. Het is altijd even gewild geweest bij edelen en arbeiders, en heeft eigenschappen die het geschikt maken voor allerlei doeleinden.

Naam: goud – verwant aan 'geel' Atoomnummer: 79 Scheikundig symbool: Au

Goud is een in pure vorm zeer zacht metaal dat zich makkelijk laat vormen. Van één gram goud kun je een dunne laag goudfolie van een vierkante meter maken.

Goud is al bekend sinds de oudheid en is altijd voor juwelen gebruikt omdat het zijn glans nooit verliest, en voor munten en goudstaven als waardemateriaal.

Goud is op te lossen in een mengsel van salpeterzuur en zoutzuur (koningswater). Als je deze oplossing verdunt, krijg je drinkbaar goud (aurum potabile), dat vroeger werd verkocht als geneesmiddel tegen vrijwel alles.

Waar wordt goud voor gebruikt?

Goud is makkelijk te bewerken en wordt toegepast in bijvoorbeeld juwelen, vullingen van kiezen en de bekleding van spiegels en telescopen, zodat ze infrarood licht weerkaatsen.

Niet in de laatste plaats dient goud als wereldwijde monetaire eenheid die van groot belang is voor de wereldhandel.

Leer hier meer over het periodiek systeem

Video: goudzoekers aan het werk

Vanaf 1848 greep de goudkoorts om zich heen in Californië, en die is nooit uitgewoed. In dit fragment zie je een paar 'gold diggers' aan de slag met een metaaldetector.

Lees meer over het periodiek systeem.