Shutterstock

Fosfor: de lichtgever

Element nummer 15, fosfor, is een stof met unieke eigenschappen. Fosfor geeft licht in het donker, vliegt spontaan in brand en is belangrijk voor je lichaam.

Naam: fosfor – van het Grieks 'phosphoros' (lichtgever) Atoomnummer: 15 Scheikundig symbool: P

Fosfor is een niet-metallische stof, die in de natuur niet in zijn zuivere vorm voorkomt, maar slechts als verschillende fosfaten.

Zo vormt calciumfosfaat een belangrijk bestanddeel van onze botten, en fosfor is essentieel voor het leven omdat het een ingrediënt is van DNA, RNA, ATP en celmembranen. Zonder fosfor is het leven zoals wij het kennen niet mogelijk.

Fosfor gloeit in het donker

Industrieel geproduceerde fosfor (witte fosfor) geeft licht in het donker, vliegt spontaan in brand en is een dodelijk gif dat de lever aantast. Als je de dampen inademt, breken ze het botweefsel af.

In de jaren 1830 werden de eerste lucifers met witte fosfor geproduceerd. Er was slechts een ruw oppervlak nodig om ze te ontsteken, en toen ze te gevaarlijk bleken, werden ze verboden.

Daarna kwamen er veiligheidslucifers, die andere fosforverbindingen of zwavel bevatten en die niet zo makkelijk te ontsteken waren.

Fosfor werd in 1669 voor het eerst geïsoleerd door de Duitser Hennig Brand, die tot verbazing van zijn buren grote hoeveelheden urine inzamelde, die hij kookte en op verschillende manieren bewerkte.

Video: fosfor gloeit in het donker en vliegt spontaan in brand