Fluor: Tandpasta en complottheorieën

Maak kennis met element nummer 9, fluor, dat reageert met vrijwel alle andere elementen in het periodiek systeem – en vaak met een verbluffend effect.

fluor

Naam: Fluor – van het Latijnse 'fluere' (vloeien) Atoomnummer: 9 Scheikundig symbool: F

Fluor is een lichtgeel gas dat van groot belang is voor de industrie, waar het wordt gebruikt voor van alles en nog wat – van koelmiddelen tot antiaanbakpannen. Ook wordt fluor veelvuldig toegepast in de ruimtevaartindustrie.

In je lichaam vind je fluor vooral in je botten en je gebit, die sterker worden van dit element. Omdat fluor zo goed is voor je tanden en kiezen, wordt dit element toegevoegd aan de meeste tandpasta's.

Fluor leidde tot samenzweringstheorieën

In veel landen is fluor ooit bij wijze van proef aan het drinkwater toegevoegd, vanwege de gunstige invloed op het gebit. Dit heeft vooral in de VS van de jaren 1950 geleid tot allerlei samenzweringstheorieën. Het meest gehoorde verhaal was dat de communisten de Amerikaanse bevolking op die manier zouden willen verzwakken en vergiftigen.

Video: Fluor ontmoet cesium

Fluor is extreem reactief en reageert makkelijk met bijna alle elementen in het periodiek systeem. In dit clipje kun je zien hoe fluorgas reageert met cesium, element nummer 55. Het resultaat is verbluffend.