Astaat: een extreem radioactief element

Element nummer 85 in het periodiek systeem is astaat, het zeldzaamste element ter wereld, dat wellicht een rol kan spelen bij het bestrijden van kanker.

astatin laserspektroskopi

Naam: astaat (van Grieks 'astatos' (instabiel) Atoomnummer: 85 Scheikundig symbool: At

Astaat is haast een spookelement. Het is zeer zeldzaam: wetenschappers hebben berekend dat er nooit meer dan 30 gram van bestaat in de aardkorst.

Astaat is buitengewoon radioactief, en zo instabiel dat onderzoekers er nog nooit in geslaagd zijn er genoeg van te maken om met het blote oog te kunnen zien. Een groot stuk astaat zou meteen verdampen vanwege de hitte die de radioactiviteit produceert.

Alles wat we weten over astaat is gebaseerd op zijn plaats in het periodiek systeem en onderzoek naar de eigenschappen ervan in zeer verdunde oplossingen.

Astaat is in 1940 aan de Berkeley-universiteit in de VS voor het eerst gemaakt, maar het bestaan ervan was al veel eerder voorspeld op basis van het periodiek systeem.

Waar wordt astaat voor gebruikt?

Astaat komt voor in verschillende radioactieve isotopen, en het onlangs ontdekte astaat-211 wordt toegepast in bestralingsbehandelingen tegen kanker. Astaat moet echter snel gebruikt worden nadat het gemaakt is: de halfwaardetijd is slechts 8 uur.

Video: astaat ingezet bij de bestrijding van kanker

Dankzij nieuw onderzoek naar de eigenschappen van astaat kunnen bestralingsbehandelingen effectieve worden. Bekijk het fragment: