Shutterstock

Paranoten zijn radioactief

De Braziliaanse paranoot is 1000 keer zo radioactief als andere voedingsmiddelen.

De ovale paranoot is anders dan andere noten.

Hij bevat namelijk een kleine hoeveelheid van het radioactieve element radium, waardoor hij een radioactiviteit van ongeveer 444 Bq/kg heeft.

Dat is 1000 keer zo veel als de meeste andere voedingsmiddelen, maar veel minder dan de grenswaarde van de EU van 600 Bq/kg.

Er zijn dingen die nog veel radioactiever zijn.

Zo heeft uraniumerts een radioactiviteit van 24 miljoen Bq/kg. En dus is uranium 56.300 keer zo radioactief als paranoten.

Uranium komt veel voor in de aardkorst. Na verrijking bevat het mineraal een hoge dosis van de meest radioactieve isotoop, uranium-235, die in atoombommen en kerncentrales gebruikt wordt.

3 radioactieve voedingsmiddelen

Paranoten zijn niet het enige voedingsmiddel dat een radioactief element bevat.

Radioactiviteit is namelijk overal, en dus ook in ons eten. Sommige voedingsmiddelen hebben, net als paranoten, een hoog kaliumgehalte. Kalium is een element met een instabiele atoomkern.

Als de instabiele kern vervalt, wordt er een ander materiaal gevormd. Dit proces is radioactief en dus kunnen voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte radioactiever zijn dan voedingsmiddelen met minder kalium.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn deze voedingsmiddelen het meest radioactief:

© Shutterstock

Bananen

De gele banaan is bekend vanwege zijn hoge kaliumgehalte. Hij bevat 130 Bq/kg.

© Shutterstock

Wortels

Wortels bevatten grote hoeveelheden bètacaroteen en vitamine C. Ook bevatten ze ongeveer 130 Bq/kg.

© Shutterstock

Rood vlees

Net als bananen en wortels bevat rood vlees veel kalium en een beetje radium. Daarom bevat rood vlees iets meer dan 110 Bq/kg.