Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan knækker du spaghetti i to.

Oud spaghettiraadsel is eindelijk opgelost

Met een speciaal ontworpen apparaat is het eindelijk gelukt een spaghettisliert precies in tweeën te breken. De doorbraak is van belang voor het testen van de sterkte van materialen.

Shutterstock

Kun je een ongekookte spathettisliert in slechts twee stukken breken?

Die vraag houdt materiaalonderzoekers en natuurkundigen al decennia bezig – onder wie de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Richard Feynman, die er nooit achter kwam.

In 2006 ontvingen twee Franse natuurkundigen de Ig Nobelprijs voor onwaarschijnlijk onderzoek, omdat ze hadden aangetoond waardoor spaghetti altijd in drie of vier stukken breekt. De Fransen ontdekten een soort terugslageffect na de eerste breuk van de sliert.

Spaghetti-effect treedt op in 0,0001 seconde

Op het moment dat de sliert breekt, zwiepen de twee uiteinden met zo’n hoge snelheid terug naar hun uitgangspositie dat de buitenste delen het niet kunnen bijbenen en afbreken. Dit effect vindt al plaats binnen 0,0001 seconde.

Een internationaal onderzoeksteam zocht uit hoe je die terugslag kunt voorkomen.

Precieze torsie dwingt spaghetti in tweeën

Als je een sliert spaghetti draait, verzwak je hem over de hele lengte waardoor hij makkelijker breekt. Op die manier kun je de sliert doormidden breken.

  • © Ken Ikeda

    Breuk zonder torsie

    Een spaghettisliert kan een eind buigen voor hij breekt. Maar het midden wordt dan zo sterk belast dat er een terugslag ontstaat, waardoor de sliert in vier stukken breekt.

  • © Ken Ikeda

    Breuk met torsie

    Als een sliert van 24 centimeter minimaal 250 graden wordt gedraaid, kan hij niet ver meer buigen voor hij breekt. De terugslag is daardoor minder en er ontstaat maar één breuk.

De truc bleek de sliert te draaien voordat je hem breekt. De onderzoekers bouwden een speciaal apparaat dat de sliert om zijn eigen as kan draaien. Zo braken ze honderden stukken spaghetti en berekenden ze de optimale lengte en draaiing om meerdere breuken te voorkomen.

De resultaten geven ons inzicht in de wijze waarop materialen verzwakken als ze worden blootgesteld aan torsiespanning. Dat is onder andere belangrijk bij het testen van materialen voor de constructie van gebouwen of bruggen.

spaghetti

Met een speciaal apparaat draaiden de onderzoekers honderden spaghettislierten in verschillende mate.

© MIT

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg