Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

IJs

Al ruim 50 jaar vragen wetenschappers zich af waarom warm water in bepaalde gevallen sneller bevriest dan koud water. Nu hebben ze het antwoord mogelijk gevonden.

© Shutterstock
Natuurkunde - Natuurwetten

Nieuwe theorie: Daarom bevriest warm water sneller dan koud water

Sinds het verschijnsel meer dan 50 jaar geleden werd belicht vragen wetenschappers zich af waarom warm water in bepaalde gevallen sneller bevriest dan koud water. Na nieuw onderzoek hoeven natuurkundigen zich er niet meer het hoofd over te breken.

In 1963 ontdekte een Tanzaniaanse scholier, Erasto Mpemba, wat warm water in sommige gevallen sneller bevriest dan koud water.

Het verschijnsel boeide hem zo dat hij zes jaar later, met behulp van een hoogleraar natuurkunde, een wetenschappelijk artikel publiceerde en het fenomeen het 'Mpemba-effect' noemde.

De verklaring hebben ze nooit gevonden, en het vraagstuk heeft natuurkundigen sindsdien de nodige hoofdbrekens gekost. Maar nu hebben wetenschappers van de Southern Methodist University in Texas een onderzoek gepubliceerd dat een antwoord probeert te geven.

Waterstofbruggen zijn de oorzaak

De onderzoekers denken dat de oplossing gezocht moet worden in de waterstofbruggen, die de watermoleculen bijeenhouden.

Tegenover ScienceNews verklaart Dieter Cremer – een van de wetenschappers achter het onderzoek – dat zwakke waterstofbruggen breken bij hoge temperaturen.

Daardoor vormen groepen moleculen de kristalachtige structuur die water in vaste vorm – ijs – kenmerkt.

Meerdere theorieën

Maar al biedt de theorie van Dieter Cremer een verklaring voor het verschijnsel, niets is nog zeker.

In 2012 schreef The Royal Society of Chemistry een prijsvraag uit om de beste verklaring van het verschijnsel te vinden, waarop duizenden voorstellen binnenstroomden.

De winnaar was een onderzoeksassistent van de universiteit van Zagreb, die een theorie overlegde waarin zogeheten convectie, het proces waarbij warmte zich van de ene plek naar de andere verplaatst, de oorzaak was van de snelle bevriezing.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg