Licht warmt je eten op en kijkt in je lichaam

Röntgenstralen waarmee artsen in je lichaam kijken en microgolven die in de magnetron je eten opwarmen - het is allemaal licht. In ons klikbare elektromagnetische spectrum vind je een handig overzicht van de verschillende vormen van licht.

Het elektromagnetische spectrum beschrijft de vele vormen van licht

In het dagelijks spraakgebruik verwijst 'licht' naar de elektromagnetische straling die we kunnen zien. Maar het hele elektromagnetische spectrum, van radiogolven tot gammastraling, bestaat uit licht dat zich in golven met dezelde snelheid voortbeweegt.

Lichtdeeltjes met een hoge energie creëren lichtgolven met een korte golflengte zoals gamma- en röntgenstraling, terwijl deeltjes met een lage energie een lange golflengte hebben, zoals radio- en microgolven.

Elektromagnetische golven hebben een revolutie in onze maatschappij teweeggebracht, en vandaag de dag worden ze in allerlei onmisbare technologieën toegepast.

Gebruik je muis om het elektromagnetische spectrum te ontdekken en steek iets op over golflengte en de vele toepassingen van licht:

Uv-licht doodt bacteriën

Ultraviolet licht heeft een zeer korte golflengte en kan daardoor binnendringen in microscopische bacteriën - en ze doden. Lees meer over ontsmetting met licht in ons artikel: