Een kilo gaat nu een kilo wegen

Jarenlang schommelde het gewicht van de kilo, maar nu willen onderzoekers met behulp van constanten een definitief gewicht vaststellen voor de eenheid.

2 november 2018 door Jakob Mikael Espersen

In het internationale bureau voor gewichten en maten in Parijs ligt onder glazen stolpen een zorgvuldig vormgegeven cilinder van platina en iridium.

Sinds 1889 definieert deze cilinder het gewicht van 1 kilogram. Het gewicht ervan is echter al jaren instabiel, en daarom zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar een stabieler alternatief: een definitie van de kilo op basis van constanten in plaats van een fysiek object.

Je komt niet aan

Dankzij een nauwkeurigere berekening van de constante van Planck is het nu mogelijk om een nieuwe definitie vast te stellen voor de kilogram. De General Conference on Weights and Measures, die verantwoordelijk is voor de zogeheten SI-eenheden, denkt de wijziging in 2019 te kunnen invoeren.

Ontvang meer nieuws uit de wereld van de wetenschap met de NIEUWSBRIEF van Wetenschap in Beeld.

De nieuwe definitie zal niets veranderen aan het resultaat als je op de weegschaal staat of aan kleine dagelijkse berekeningen, maar op grote schaal levert het nieuwe kilogram meer precisie op bij berekeningen van bijvoorbeeld de massa van planeten.

Kleine deeltjes veroorzaken jojogewicht

Naast het origineel in Parijs bevinden zich elders op de wereld diverse kopieën. Die laten duidelijk zien dat een fysieke versie onbetrouwbaar is. Sommige van de officiële kopieën zijn in 100 jaar 50 microgram zwaarder geworden, terwijl het gewicht van andere schommelt.

Hoewel de objecten heel zorgvuldig worden bewaard, kunnen ze namelijk atomen verliezen of moleculen uit de lucht opnemen.

Niet alleen het kilogram zal op de General Conference on Weights and Measures worden gewijzigd. Ook de eenheden Kelvin (temperatuur), ampère (elektrische stroom) en mol (hoeveelheid stof) zullen worden bijgesteld.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: