13 bijzondere wetenschappelijke feiten
Wij komen van de sterren, gonorroe is het sterkste organisme en de piramiden stammen uit de tijd van de mammoeten. Er zijn tal van bijzondere feiten uit de wereld van de wetenschap te halen, en wij zetten er een aantal op een rijtje.

#1 Jij bestaat uit sterrenstof

Vlak na de oerknal waren waterstof en helium de enige stoffen in het heelal. Die vormden sterren, en daarin werden ze door middel van fusie omgezet in zwaardere elementen. Dit proces voltrekt zich nog steeds. Als een ster ontploft als supernova raken deze elementen verspreid, en alle zwaardere elementen op aarde bestaan uit sterrenstof. Jij dus ook.
#2 De som van alle getallen is ... een beetje?
Neem alle getallen van 1 tot oneindig en tel ze bij elkaar op. Je zou denken dat de som van alle getallen oneindig is, maar in een bepaalde tak van de wiskunde is de uitkomst –1/12 . Dit getal wordt gebruikt door natuurkundigen die zich met de snaartheorie bezighouden. In de video hierboven wordt uitgelegd waar het getal vandaan komt.
#3 Gonorroe is het sterkste organisme

In verhouding tot zijn gewicht is de bacterie die gonorroe veroorzaakt, de gonokok, het sterkste organisme dat er is. De bacterie kan 100.000 keer zijn eigen gewicht trekken. Dat is alsof een man van 80 kilo de Eiffeltoren achter zich aan zou slepen.
#4 Oude Egyptenaren en mammoeten leefden tegelij

… maar kwamen elkaar niet tegen. Zo’n 3600 jaar geleden stierven de laatste mammoeten, die geïsoleerd leefden op het eiland Wrangel in de Noordelijke IJszee. Circa 1000 jaar voordat ze uitstierven bouwden de Egyptenaren de machtige piramiden van Gizeh.
#5 Miljoenen en miljarden

Een miljoen seconden vanaf nu is over 11 dagen. Een miljard seconden vanaf nu is over 32 jaar. Om precies te zijn is een miljoen seconden 11 dagen, 13 uur, 45 minuten en 20 seconden. Een miljard seconden is 31,71 jaar.
#6 Je DNA is superlang

Als je een molecuul menselijk DNA uitvouwt, is het gemiddeld zo’n 5 centimeter lang. Elke cel van het menselijk lichaam bevat 23 DNA-moleculen, en je hebt ongeveer 37 biljoen cellen. Als je alle DNA-moleculen uit je lichaam uitvouwt en achter elkaar legt, heb je een streng van 200.000.000.000 kilometer. Daarmee kun je op en neer naar Pluto – 17 keer.
#7 Je was ooit een kontgat

Als cellen zich delen en uitgroeien tot een mens, ontstaat de anus als eerste. Daarna komt de mond. De mens behoort daarom tot de orde deuterostomia, Grieks voor ‘mond als tweede’. Dat is wat netter dan ‘kontgat als eerste’.
#8 Laat ijsberenlever liggen

Hij is niet giftig, maar toch kunnen mensen overlijden na het eten van ijsberenlever. Het orgaan is zo rijk aan vitamine A dat je vergiftiging kunt oplopen, die dodelijk kan zijn. Kleine doses vitamine A stimuleren de groei, versterken het immuunsysteem en zijn goed voor je ogen.
#9 De zon is alles – bijna
De ster die het centrum van ons zonnestelsel vormt, maakt ook het grootste deel van de massa van het zonnestelsel uit. Maar liefst 99,8 procent van de massa is geconcentreerd in de zon. Dat houdt in dat als je alle planeten, manen, planetoïden, kometen en andere objecten samen zou voegen, de zon nog steeds een kleine 500 keer zo groot zou zijn.
#10 Langste val duurt kort
Als je recht omlaag een gat boort, kom je uiteindelijk in de buurt van Nieuw-Zeeland uit. Als je in dat gat zou springen, zou je er circa 42 minuten over doen om de andere kant van de wereld te bereiken als je aanneemt dat alle massa op aarde gelijkelijk verdeeld is. In werkelijkheid zou je eerder 38 minuten onderweg zijn, zoals wordt uitgelegd in het filmpje hierboven.
#11 Je bewustzijn registreert maar een fractie

Per seconde registreren je hersenen het equivalent van 11 millioen bits aan gegevens. Maar slechts 60 daarvan komen in je bewustzijn terecht. De rest wordt verwerkt zonder dat je er iets van merkt.
#12 Lik aan een wondje

Je speeksel bevat een zeer krachtige pijnstiller. Deze stof, opiorfine genaamd, is zes keer zo sterk als morfine. Er zit maar een kleine dosis in ons speeksel, maar het kan pijnstillend werken om aan een snijwondje te likken.
#13 Je hart moet hard werken

Met een gemiddelde hartslag van 66 klopt je hart circa 35 miljoen keer per jaar. In de loop van een gemiddeld mensenleven zijn dat zo’n 2,5 miljard hartslagen. Daarmee is het hart niet alleen de belangrijkste, maar ook de actiefste spier.