Boy licking lamppost

Waarom vriest je tong vast?

Als je op een koude winterdag aan metaal likt, loop je het risico dat je tong vastvriest. Dat komt doordat metaal veel beter warmte geleidt dan je tong.

10 maart 2011

Als je op een koude winterdag aan metaal likt, riskeer je dat je tong vastvriest. De verklaring van dit verschijnsel is dat metaal een veel betere warmtegeleider is dan je tong.

Raakt je vochtige tong een stuk metaal dat onder het vriespunt is, dan zal het vocht op en in de poriën op je tong bevriezen, en al stuurt je lichaam voortdurend warm bloed naar je tong, hij ontdooit niet meer. De atomen in het metaal zitten namelijk zo dicht opeengepakt dat ze de warmte van de tong veel sneller wegleiden dan je lichaam warmte kan aanvoeren.

IJzer geleidt warmte circa 135 keer zo effectief als water en wel 3000 keer zo effectief als lucht. Dat betekent dat je tong flink vast kan vriezen. Als dat gebeurt is paniek het ergste wat je kan overkomen, want als je je hoofd terugtrekt, loop je kans dat een stukje van je tong aan het metaal blijft zitten.

Het zou beter zijn als iemand je te hulp schiet en warm water sprenkelt over de plek waar je tong vastzit, en dan maar wachten tot het metaal is opgewarmd tot boven het vriespunt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: