Unsplash/Maria Teneva

Waarom is zwarte kleding zo warm?

Als je donkere kleding draagt heb je het warmer dan in lichte kleding als de zon op je schijnt. Dat komt doordat donkere kleuren het licht absorberen en lichte de stralen reflecteren.

Zwarte oppervlakken, zoals autobekleding of een zwarte trui, worden op een zonnige dag sneller warm dan witte oppervlakken. Dat komt doordat witte en zwarte oppervlakken heel verschillende natuurkundige eigenschappen hebben.

De energierijke deeltjes van het licht vallen op de elektronen van de atomen in de zwarte kleding en laten ze trillen. Die beweging beïnvloedt de atomen eromheen, en daarbij komt energie in de vorm van warmte vrij. Het verschil zit ’m in de zogenoemde albedo-waarde, die zeer hoog is voor witte oppervlakken en zeer laag voor zwarte.

Zwart houdt het licht vast

De albedo geeft aan hoeveel procent van het licht een bepaald oppervlak terugkaatst. Een wit T-shirt reflecteert vrijwel al het licht dat erop valt, terwijl een zwart T-shirt het niet reflecteert, maar juist absorbeert.

Zwarte kleding houdt bedoeïenen koel, al wordt de buitenkant heel warm.

© GODONG/UIG/ALL OVER

ZWARTE KLEDING IS VERKOELEND

  • Al absorbeert zwarte stof het zonlicht, veel bedoeïenen dragen dikke, zwarte kleding.
  • De kleding is zo dik dat de geabsorbeerde energie niet bij het lichaam terechtkomt.
  • Tegelijkertijd absorbeert de zwarte kleding de warmte van het lichaam, waardoor die het lichaam juist helpt om koel te blijven.