Beslagen autoruiten komen vooral voor op herfstochtenden, als de lucht vochtig is en de temperatuur in de loop van de nacht sterk is gedaald.
Het vermogen van lucht om vocht vast te houden, daalt met de temperatuur. Koude lucht kan dus minder waterdamp bevatten dan warme lucht.
Die waterdamp condenseert (vormt druppeltjes vloeibaar water) op de ruiten van de auto, omdat die de koudste oppervlakken zijn. Er zit hier maar één laag materiaal tussen de cabine en de omgeving.
Warmte en frisse lucht verwijderen condens
Omdat de condens de ruiten ondoorzichtig maakt, moet het vocht weg voordat je kunt gaan rijden.
Als je met slecht zicht rijdt, riskeer je een boete.
Met een droge doek kun je de condens opvegen voor je vertrekt. En als je de ventilatie aanzet en de temperatuur hoog instelt terwijl je droogt, ben je in een paar minuten klaar.
Zeep houdt condens weg
Verder bestaan er dure antivochtsprays en allerhande trucjes om condensvorming tegen te gaan.
Zo kun je de ruiten insmeren met een paar druppels afwasmiddel op een schone doek. Het afwasmiddel zorgt voor een dunne film op de ruiten, die waterdruppels op afstand houdt.
Als de ruiten tijdens het rijden beslaan, ga dan na of je de ventilatie niet zo hebt ingesteld dat er geen lucht van buiten naar binnen komt. In dat geval zal de luchtvochtigheid niet dalen.
Controleer ook of de roosters onder de voorruit niet verstopt zijn door bladeren en dergelijke.
Het is sowieso een goed idee om vocht te weren uit je auto, want anders kan er schimmel gaan groeien op bijvoorbeeld de stoelen en komen er schadelijke sporen vrij.