Badeforhæng 1

Waardoor komt het douchegordijn op je af?

Je maakt vast wel eens mee dat het douchegordijn aan je lijf blijft plakken. Dat komt doordat het vallende water de lucht in beweging zet, en de warme lucht opstijgt en een onderdruk veroorzaakt in de douchecabine.

11 februari 2015

Douchegordijn komt naar je toe

Het douchegordijn wordt de cabine in gezogen door twee oorzaken die los van elkaar staan: het water wervelt de lucht op, dat de onderkant van het gordijn naar binnen trekt. Heet water verwarmt bovendien de omringende lucht, en de opstijgende luchtstroom creëert een onderdruk, waardoor het douchegordijn nog meer op je af komt.

Warme en luchtdruk trekken aan het douchegordijn:

1. Lucht draait door bruisend water. Door de waterbeweging gaat de lucht draaien als een minitornado, die het gordijn naar binnen zuigt. Zowel een koude als een warme douche heeft dit cyclooneffect.

2.Warme lucht stijgt op. Het douchewater verwarmt de lucht, die uitzet, opstijgt en dan boven op de koude lucht gaat liggen.

3.Koude lucht blaast het gordijn naar je toe. Koude lucht vanonder het gordijn vervangt de wegtrekkende warme lucht. De druk van de koude lucht versterkt de beweging van het douchegordijn richting cabine.

4. Open deur verlengt de duur van het verschijnsel. Bij een dichte deur wordt alle lucht verwarmd, waardoor de circulatie van luchtstromen stopt. Maar bij een open deur blaast er constant koude lucht tegen het douchegordijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: