Thuislaboratorium: Meet pH-waarden met rode kool
Wil je weten of een stof een zuur of een base is? Met behulp van rode kool kom je erachter.

Dit heb je nodig
Een rode kool Kokend water Glaasjes Een roerstokje Verschillende zuren en basen
Zo ga je te werk
Hak de rode kool grof.
Doe de gehakte kool in een schaal of maatbeker.
Voeg kokend water toe en roer.
Laat het mengsel een paar minuten trekken, zodat je een soort soep krijgt.
Zeef de kool eruit en giet de soep in een paar kleine glaasjes.
Doe de stoffen die je wilt testen in de glaasjes, en let op de kleur.
Wat gebeurt er?
Rode kool dankt zijn kleur aan anthocyaninen, moleculen met een bijzondere structuur. Als je een zuur of een base toevoegt, verandert de structuur van de anthocyaninen, waardoor ze het licht anders verstrooien. Het effect is dat de vloeistof van kleur verandert.
Hoe sterker het zuur, hoe roder de vloeistof wordt. En als je een base toevoegt, wordt het sap geler. Probeer het met verschillende stoffen zoals gootsteenontstopper, bakpoeder, mineraalwatwer en azijn, en kijk wat er gebeurt.