Mirroring

Hoe vaak kunnen twee spiegels een beeld weerkaatsen?

Als je een voorwerp in twee spiegels bekijkt, zie je meer dan één spiegelbeeld. Hoeveel spiegelbeelden kun je zien?

19 maart 2012

Als je twee spiegels tegenover elkaar zet, zie je meer dan één spiegelbeeld. Het aantal reflecties hangt af van de hoek tussen de spiegels. Je kunt het met de volgende formule berekenen: aantal reflecties = 360/(de hoek tussen de spiegels) – 1.

Eenvoudig gesteld ontstaan er meerdere spiegelbeelden doordat de symmetrieassen van de spiegels ook als spiegels werken. Hoe kleiner de hoek tussen de spiegels, hoe meer symmetrieassen er ontstaan.

Denk maar aan een taart, die je in nog meer kleinere stukken kunt verdelen als je hem in punten hebt gesneden. Op die manier komen er veel nieuwe spiegelbeelden bij.

De uiterste situatie

Het wordt helemaal interessant als deze spiegels lijnrecht tegenover elkaar staan en de hoek ertussen nul graden is. Volgens de formule moet je dan delen door nul, wat echter niet kan, en het voorwerp zal als het ware in het licht van zijn eigen spiegelbeelden staan.

Maar als de hoek iets groter is dan nul, en als het gespiegelde voorwerp zo klein is dat zijn ‘schaduw’ in het niet valt, krijg je in theorie een oneindig groot aantal spiegelbeelden.

In de praktijk is dit aantal echter beperkt, doordat het gereflecteerde licht steeds zwakker wordt; het stof in de lucht en de oneffenheden in de spiegel zullen ervoor zorgen dat een deel van het ingevallen licht wordt weerkaatst in andere richtingen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: