Koffiebonen moeten flink worden verhit om hun aroma en smaak naar voren te halen.
Als je een kip verhit, wordt het vel bruin en knapperig. Hetzelfde geldt voor koffiebonen, en dat komt door de chemische Maillardreactie, die optreedt onder invloed van warmte. Aminozuren komen vrij en suikers worden gereduceerd, waardoor er honderden smaakstoffen loskomen.
Koffiedeskundige Rick Tingley zegt tegen de Daily Mail dat kort branden de koffie fruitiger maakt, terwijl een langer proces een meer gebrande smaak geeft.
2. Zelf malen is het best
Luiheid is geen ingrediënt in het recept voor de perfecte kop koffie. Tingley raadt namelijk sterk aan om zelf je koffiebonen te malen.
De maling van de bonen is belangrijk, omdat de deeltjes de grootte moeten hebben die past bij de manier waarop je de koffie zet. Voor koffie uit de cafetière moeten de bonen bijvoorbeeld iets grover worden gemalen dan keukenzout, om te voorkomen dat de koffie te bitter of te vlak van smaak wordt.
3. Niet zomaar water uit de kraan
Welk water je voor je koffie gebruikt, moet je ook niet aan het toeval overlaten. Het water voor de koffie moet zo min mogelijk mineralen bevatten. Daarom is bronwater met een laag mineralengehalte ideaal.
4. Nu moet de koffie trekken
Koffie moet trekken in water met een temperatuur tussen 88 en 94 ºC. Zet de waterkoker of fluitketel dus uit voordat het water het kookpunt heeft bereikt.
Gebruik 60 gram koffie op een liter water voor de perfecte kop.
5. Melk in een wit kopje
Als je melk in je koffie gebruikt, krijg je de beste smaak door er gehomogeniseerde melk met een laag vetpercentage op te gieten. Volle melk en room doen af aan het aroma van de koffie.
Een nieuw onderzoek van de Oxford University laat zien dat het kopje waaruit je de koffie drinkt, veel invloed heeft.
Een eenvoudig, wit kopje geeft een beter uitgebalanceerde, intensere en minder zoete smaak.