Origami

Video: Micro-origami ontvouwt zich in het water

Het ziet er mysterieus en bijna poëtisch uit als piepkleine stukjes gevouwen papier in contact komen met water en zich in prachtige patronen ontvouwen. Maar het is allemaal gewoon natuurkunde.

13 december 2015 door Anders Bruun

Is het kunst of wetenschap? Of misschien allebei? In ieder geval is het project Flotilla iets heel bijzonders.

De kunstenaar Etienne Cliquet maakte met een computergestuurd mes extreem precieze sneden in papier. Vervolgens vouwde hij er 2 à 3 centimeter grote pakketjes van in de stijl van het Japanse origami.

Hij legde de pakketjes op het water en filmde hoe ze zich langzaam ontvouwden. Het resultaat is verbluffend, en je ziet het in de video hierboven.

'Ik wilde de tegenstelling tussen de kwetsbaarheid van dingen en het verontrustende potentieel van micro- en nanotechnologie tot uitdrukking brengen,' zegt Cliquet tegen New Scientist.

Capillaire krachten trekken aan papier

Als de kleine pakketjes zich ontvouwen in fraaie, herhaalde patronen, lijkt het bijna in strijd met de natuurwetten, maar niets is minder waar. Het is pure natuurkunde.

Als het papier het water raakt, wordt dit in de vezels gezogen, waardoor die uitzetten.

Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de zogeheten capillaire krachten, die ervoor zorgen dat water in een zeer bun buisje omhoog kan kruipen door een combinatie van cohesie en adhesie.

Dankzij deze capillaire krachten kunnen bomen water door de stam opzuigen tot helemaal in de kruin.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: