Shutterstock

Magnetisch veld blaast onderzoeksapparatuur op

Het magnetisch veld was 120.000 keer zo krachtig als dat van een koelkastmagneet en verwoestte de apparatuur van de onderzoekers in nog geen duizendste seconde.

Onderzoekers van de universiteit van Tokio hebben bij een gecontroleerd experiment het krachtigste magneetveld gemaakt dat ooit binnen waargenomen is.

Het veld was zelfs zo sterk dat de onderzoeksapparatuur explodeerde.

Die 1200 tesla overtrof veruit de verwachtingen van de onderzoekers – ze hadden gedacht slechts 700 tesla te kunnen genereren.

De elektromagneet maakte een magnetisch veld van 1200 tesla: een record. Maar het apparaat vloog onmiddellijk in brand.

© Shojiro Takeyama/Uni. of Tokyo

Met 1200 tesla is een magnetisch veld 50 miljoen keer zo sterk als dat van de aarde zoals we het ervaren op onze breedtegraden, of 120.000 keer zo sterk als het magnetisch veld van een koelkastmagneet.

Wetenschappers comprimeerden 4 miljoen ampère in elektromagneet

In het experiment stuurden de wetenschappers een stroom van 4 miljoen ampère – honderden keren de stroom van een blikseminslag – door een elektromagneet met een kleine kern die steeds verder werd samengeperst op steeds minder ruimte, tot hij de kracht van de 1200 tesla bereikte.

1200 tesla is 50 miljoen keer zo krachtig als het magnetisch veld van de aarde op onze breedtegraad.

Dit is alleen door tests in de open lucht overtroffen, waarbij Russische onderzoekers chemische explosieven hebben gebruikt om de kern van een elektromagneet te comprimeren. De proeven hebben magnetische velden tot 2800 tesla opgeleverd, maar dit is niet te doen in een lab.

Het magnetisch veld van de Japanse natuurkundigen hield nog geen duizendste seconde stand, maar toch is het spectaculair, want dat was nog nooit gelukt.

Natuurkundigen willen het veld gebruiken om elementaire deeltjes nader te bestuderen. Ook kan het dienen voor fusie-energie, waarbij magnetische velden de brandstof in een reactor laten zweven.