Mago Stock & people/Imago/Ritzau Scanpix

Kun je sneller zijn dan je eigen schaduw?

Lucky Luke raakt zijn schaduw voordat die zijn revolver kan trekken. Maar kun je echt sneller bewegen dan je schaduw?

In werkelijkheid is iederéén iets sneller dan zijn schaduw. Of beter gezegd: je schaduw laat met een kleine vertraging zien waar je bent.

Als je beweegt, blijft je schaduw altijd nét even achter. Hoe groter de afstand tussen je lichaam en het oppervlak waarop de schaduw wordt geworpen, hoe groter de vertraging.

Licht verwijdert schaduw met 300.000 km/s

Je schaduw is een aftekening van het gebied waar je lichaam het licht van bijvoorbeeld de zon blokkeert. Als je opzij stapt, valt er licht op de plek waar je eerst een schaduw wierp.

Maar het licht moet eerst de plek waar je stond en dan de muur bereiken. Daarom is je schaduw iets trager dan jij.

180.000.000 km/h Zo snel moet Lucky Lukes hand met de revolver bewegen om zijn schaduw te kunnen raken, zoals achter op de stripboeken.

Stel: je staat 10 meter van een muur met je schaduw.

In de aardatmosfeer is de lichtsnelheid 299.702.547 m/s. Dat betekent dat het licht er 33,4 miljardste seconden over doet om de muur te bereiken.

Je bent dus 33,4 nanoseconden sneller dan je schaduw.

Als Lucky Lukes arm een halve meter beweegt en hij staat 3 meter van de muur, moet hij zijn arm met ca. 180.000.000 km/h verplaatsen.

Maar vervolgens moet zijn kogel wel sneller gaan dan het licht.

Als de afstanden groter worden, bijvoorbeeld bij een maansverduistering, waarbij de schaduw van de maan op de aarde valt, wordt de vertraging concreter.

De maan staat 384.400.000 meter bij ons vandaan, en met een lichtsnelheid van 299.792.458 m/s in de ruimte is de maan bijna 1,3 seconden sneller dan zijn schaduw op aarde.