Kunnen kaarsen in brand vliegen?

Soms brandt niet alleen de lont van een kaars, maar ook de kaars zelf. Hoe kan dat, en hoe doof je een kaarsenbrand?

Kan stearinlys bryde i brand?

Kaars kan in brand vliegen

Als het brandbare materiaal in een kaars wordt verwarmd tot het vlampunt, vliegt de kaars in brand. Dit kan gebeuren als er meerdere kaarsen dicht bij elkaar staan, of als de kaars in een lantaarn staat die van boven dicht is.

Het vlampunt is de laagste temperatuur waarbij een brandbare vloeistof genoeg damp afgeeft om tot ontbranding te kunnen komen en varieert op basis van het materiaal waarvan de kaars is gemaakt. Veel kaarsen zijn gemaakt van stearine, een mengsel van stearinezuur en palmitinezuur met een vlampunt van 113 graden Celsius. Paraffine, dat meestal wordt gebruikt in waxinelichtjes, heeft een vlampunt van 109 graden Celsius.

Blus een brandende kaars nooit met water

Als het brandbare materiaal het vlampunt bereikt, ontstaat er over het hele oppervlak een krachtige vlam van 5 tot 15 centimeter. Een in brand gevlogen kaars mag je nooit blussen met water. Dat kan het namelijk nog veel erger maken en leiden tot een explosie met metershoge vlammen.

Als het water de kaars raakt, wordt het omgezet in damp en zet het sterk uit. De damp trekt de smeltende kaarsmassa met zich mee en slingert die weg, zodat de brand extra zuurstof krijgt en oplaait.

De beste manier om een in brand gevlogen kaars te doven, is er een deken of pannendeksel overheen te leggen, zodat er geen zuurstof meer bij komt.