In 1859 trof de grootste zonnestorm in de recente geschiedenis de aarde.
Een etmaal lang werden we getroffen door stromen zonnedeeltjes, waardoor telegraafsystemen over de hele wereld kortsluiting maakten en er tot in het Caribisch gebied noorderlicht werd waargenomen.
Stel je voor dat een kosmische stralingsstorm die 80 keer zo groot is en jaren duurt onze planeet nu treft. Die kan vrijwel al onze satellieten, internetverbindingen en elektrische infrastructuur platleggen.
Dit wordt een Miyake-gebeurtenis genoemd. Zo’n grote storm komt ongeveer om de 1000 jaar voor, en binnen tien jaar zou het weer zover kunnen zijn.
Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Queensland in Australië naar radioactieve isotopen in jaarringen, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society A.
Onthullende jaarringen
Miyake-gebeurtenissen zijn genoemd naar de natuurkundige Fusa Miyake, die in 2012 verborgen astrofysische gegevens vond in de ringen van cederbomen: een hoge concentratie radioactieve isotopen in de vorm van koolstof-14. Daaruit bleek dat de aarde in 774 n.Chr. was getroffen door een gigantische stralingsstorm.