denzel washington

Hoe werkt schieten in films?

In films zie je niet dat er met losse flodders geschoten wordt. Hoe kunnen acteurs automatische wapens afvuren zonder zichtbare terugstootversterker?

8 januari 2014

Verborgen versterker verhoogt de druk

Als je met een automatisch wapen schiet, ontstaat er een hoge druk in de loop, waarmee het wapen wordt herladen en de volgende patroon op z’n plek komt. Bij losse flodders is deze druk echter veel lager, en je moet deze dan met een zogeheten terugstootversterker verhogen.

Deze versterker maakt het gat in de loop kleiner, waardoor de terugslag krachtiger wordt en de druk in de loop ver genoeg oploopt om het wapen te kunnen herladen. Hij wordt op de loop van het wapen bevestigd, en is meestal rood en nogal log, om heel duidelijk aan te geven dat er met losse flodders geschoten wordt.

In films wordt dezelfde techniek gebruikt, maar de versterker zit in de loop verborgen. Een deskundige boort de loop uit en plaatst er een schroef in met een gaatje erin van twee tot vijf millimeter. Het gaatje zorgt ervoor dat er voldoende druk in de loop ontstaat. Maar als de loop in een film in close-up voorbijkomt, zie je de schroefdraad wel zitten.

Terugslag zorgt voor nieuw schot

Automatische wapens vuren vanzelf schoten af als je de trekker overhaalt. De energie van de terugslag herlaadt het wapen en schiet de patroon af. Een deel van het kruitgas dat vrijkomt, wordt benut voor de volgende laadcyclus, dat wil zeggen het uitwerpen van de lege patroonhuls en het laden van een nieuwe patroon.

1. Wapen is in rust.

2. Het wapen vuurt, en in de veer hoopt zich energie op.

3. De veer springt terug en zet een nieuwe cyclus in gang.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: