Girl with soap bubbles

Hoe komen bellen aan hun kleuren?

14 maart 2011

Het licht geeft zeepbellen alle kleuren van de regenboog. De verklaring moeten we zoeken in de aard van de golven van het licht. Als er licht op een bel valt, die uit een vlies bestaat, hangt de kleurvorming van de dikte van het vlies af. Het vlies van een bel bestaat op zijn beurt uit twee lagen zeep met water ertussen, en de dikte van het vlies varieert van een paar tot meer dan 1000 nanometer. Een deel van het licht wordt door de buitenste zeeplaag weerkaatst, een ander deel door de binnenste zeeplaag. Het gereflecteerde licht is dus niet altijd even lang onderweg voordat het in het oog valt.

Door dit kleine verschil kunnen de lichtgolven uit de pas lopen, en als een golftop van de ene straal samenvalt met een golfdal van de andere, slokken ze elkaar op. Dit noemen we destructieve interferentie. Vallen twee golftoppen over elkaar heen, dan versterken de stralen elkaar en spreken we van constructieve interferentie. Deze wisselwerking levert het kleurenspel in de bellen op.

Of we te maken hebben met een constructieve of destructieve interferentie hangt deels af van de dikte van het vlies, deels van de hoek waaronder het licht op de bel valt. Vanuit de ene hoek lijkt de zeepbel misschien roze, maar schuiven we een eind op, dan zien we wellicht de groene kleur, die vanuit deze hoek gezien een constructieve interferentie ondergaat

Dik vlies geeft meer kleuren

Een zeepbel bestaat uit een vlies, dat kan variëren in dikte. Als er licht op een bel valt, wordt het door de binnen- en buitenkant van het vlies weerkaatst. De twee reflecterende lichtgolven kunnen elkaar tegenwerken of versterken.

Soap bubbles diagram

Dun vlies (A): De lichtgolven doven elkaar, waardoor de kleur verdwijnt. Dik vlies (B): De twee lichtgolven versterken elkaar, waardoor de kleur intenser wordt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: