light Hessdalen

Mysterieuze lichten boven Noorwegen

In de hemel boven Hessdalen zijn al sinds de 19e eeuw vreemde lichtkogels te zien, en het worden er steeds meer. Nu wil de wetenschap ook echt weten waar ze vandaan komen.

29 april 2016 door Niels Hansen en Mikkel Skovbo

De nachthemel boven Hessdalen, ongeveer 120 km ten zuidoosten van Trondheim, wordt een paar keer per jaar verlicht door een lichtkogel.

De eerste meldingen van dit fenomeen komen uit het begin van de 19e eeuw, maar vanaf 1981 neemt het aantal toe. Nu gaat het om ongeveer 20 observaties per jaar.

De wetenschappelijke expeditie 'Project Hessdalen' wil het mysterie eindelijk oplossen.

Hessdalen kan gigantische batterij zijn

In september gaat een internationaal team van wetenschappers naar het dal om een wetenschappelijke verklaring te vinden voor deze mysterieuze lichtkogels.

Eerder dacht men dat het om meteoren, optische reflecties of vliegtuigen ging, maar al deze theorieën zijn ontkracht. Nu denken wetenschappers dat Hessdalen zelf een gigantische batterij zou kunnen zijn die elektrische stroom opwekt.

Het dal bevat zwavelzuur, ijzer, zink en koper en het zou kunnen dat de rivier die door het dal stroomt, de Hesja, alles door elkaar mengt en werkt als een soort energiecentrale voor deze mysterieuze lichtkogels.

Lichtkogels doden bacteriën

Dit lichtfenomeen heeft nog een ander merkwaardig aspect. Het blijkt namelijk dat deze kogels bacteriën doden op de plekken waar ze landen. Lees meer over deze antibacteriële werken en de verschillende theorieën in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: