Walden Kirsch/Intel Corporation

Kwantumcomputers jongleren met de natuurkunde

Extreme temperaturen, supergeleidende metalen en stroom die twee kanten op loopt. Er moet heel wat gebeuren voordat kwantumcomputers met hun rekenkracht ziekten kunnen genezen en codes kraken.

Cryostaat: Apparaat koelt de hersenen van de computer.

Onder in een speciaal koelapparaat, een cryostaat, zit het brein van de computer, de kwantumchip. Met elke diepere etage van het apparaat daalt ook de temperatuur. Daardoor kunnen de metalen stroom geleiden zonder weerstand.

Graham Carlow/IBM Research

Bescherming: Kappen en vloeibaar helium benaderen het absolute nulpunt.

Vloeibaar helium achter een stevige kap krijgt de temperatuur in de cryostaat naar 15 millikelvin, slechts 0,015 °C boven het absolute nulpunt. Bij die lage temperatuur zijn de bewegingen van atomen in de lucht, die de berekeningen kunnen verstoren, minimaal.

Andy Aaron/IBM Research

Communicatie: 108 vergulde ingangen sturen kwantumbits aan.

Als toekomstigekwantumcomputers de zwaarste berekeningen aan moeten kunnen, moeten de onderdelen constant verfijnd worden. Deze vergulde sokkels voor de kwantumprocessor maken het makkelijker elke bit aan te sturen.

Walden Kirsch/Intel Corporation

Processor: Chips vlechten met kwantumbits.

In speciale chips zijn de kwantumbits met elkaar vervlochten. Dit is bepalend voor de computerkracht, want die wordt met elke extra bit verdubbeld. Google is momenteel de recordhouder met wel 72 bits in één chip.

Walden Kirsch/Intel Corporation

Instrumenten: Aan microgolven is te zien wat de kwantumcomputer aankan.

De uitkomst wordt niet alleen als eindresultaat op het scherm afgelezen, maar ook als in- en output van microgolven die door het systeem worden gestuurd. Hier wordt de rekenkracht getest van een van ’s werelds krachtigste kwantumcomputers.

Carl De Torres/IBM Research

Kwantumbits: De denkkracht van de computer stroomt twee kanten tegelijk op.

In een gewone computer is elke bit een 0 of een 1, maar in een kwantumcomputer kan een bit 0, 1 of allebei zijn. Dit verschijnsel, superpositie, zorgt ervoor dat de stroom twee kanten tegelijk op kan lopen, waardoor de computer extra veel kracht krijgt.

BM Research