Narcos

Hollywood liegt alles bij elkaar

Filmmakers nemen een loopje met de natuurkunde, de fysiologie en andere takken van wetenschap als ze ons omver blazen met schietpartijen onder water en ontploffende auto's.

1 februari 2016 door Karine Kirkebæk

Als bioscoopbezoeker verwacht je te worden overrompeld en vermaakt. Maar daar blijft het niet bij – je wordt ook in wetenschappelijk opzicht voor de gek gehouden.

Ontploffende auto's

Volgens Hollywood is er weinig voor nodig om een auto in de lucht te laten vliegen. Maar in werkelijkheid kan een auto niet ontploffen door een kogel in de benzinetank of een frontale botsing.

Benzine komt pas tot ontbranding bij 246-280 °C, of als er een vlam bij komt. En daar is geen sprake van bij een kogel uit een pistool of een harde botsing.

Neem een lijntje melkpoeder

Het komt niet zelden voor dat personages in een film flink aan de drugs zijn – die ze opsnuiven.

Het zou iets te ver gaan om de acteurs echte cocaïne te laten nemen. Daarom is melkpoeder een populaire vervanger.

Het heeft dezelfde consistentie als cocaïne – maar geen effect. Als de acteur een lactose-intolerantie heeft, is vitamine B in poedervorm een alternatief.

Schietpartij onder water

De held van de film is in het water gevallen en de kogels vliegen hem om de oren, want de slechterik schiet op hem vanaf een boot. In werkelijkheid heeft hij in zo'n geval echter geen gevaar te duchten.

De Noorse natuurkundige Andreas Wahl schiet op zichzelf onder water.

Een pistool werkt onder water wel, doordat de patroonhouder waterdicht is. Maar het water remt de kogel snel af, doordat water 800 keer zo zwaar is als lucht en een veel grotere weerstand heeft.

Geluiden die je denkt te horen

In de film kan er in een kroeg van alles gebeuren. Iemand kan bijvoorbeeld zomaar een glazen fles op je hoofd kapotslaan. Gelukkig blijft de schade beperkt, want deze flessen zijn gemaakt van suiker of glucosesiroop.

Het voordeel van suiker is dat het op dezelfde manier breekt als echt glas. Kijk hier hoe je zelf een glas van suiker kunt maken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: