Als je je drankjes graag wilt koelen, zijn er meerdere methoden beschikbaar waar je geen koelkast of zelfs stroom voor nodig hebt.
Een van de simpelste manieren is om een krant of een keukenrol nat te maken en om je biertje te wikkelen. Zet het flesje of blikje in de zon, zodat het water verdampt.
Dit werkt op dezelfde manier als een zwetend lichaam: het kost energie om vloeistof om te zetten van vloeibare vorm in gasvorm. In dit geval wordt het water uit de krant omgezet in waterdamp.
Als variatie op deze verdampingskoeling kun je ook je biertje in een natte sok doen en die in de wind te drogen hangen. Beide methoden kosten zo’n 30 minuten.
Als je nog sneller koel bier wilt hebben, kun je een koelbox gebruiken met koud water met ijsblokjes en zout. Het zout verlaagt het vriespunt van het water, en als je roert worden de biertjes in twee minuten koud.
Je kunt het bier ook begraven. Op 1 meter diepte is het zo’n 10 °C, maar kijk wel uit dat er op de camping geen mensen struikelen over je bierkuilen.