Shutterstock

Hoe houd ik mijn festivalbiertje koud?

Een biertje wordt al snel lauw op een zomerfestival. Dit zijn drie methoden om de goudgele rakkers op de camping altijd koel te houden.

Als je je drankjes graag wilt koelen, zijn er meerdere methoden beschikbaar waar je geen koelkast of zelfs stroom voor nodig hebt.

Een van de simpelste manieren is om een krant of een keukenrol nat te maken en om je biertje te wikkelen. Zet het flesje of blikje in de zon, zodat het water verdampt.

Dit werkt op dezelfde manier als een zwetend lichaam: het kost energie om vloeistof om te zetten van vloeibare vorm in gasvorm. In dit geval wordt het water uit de krant omgezet in waterdamp.

Als variatie op deze verdampingskoeling kun je ook je biertje in een natte sok doen en die in de wind te drogen hangen. Beide methoden kosten zo’n 30 minuten.

Als je nog sneller koel bier wilt hebben, kun je een koelbox gebruiken met koud water met ijsblokjes en zout. Het zout verlaagt het vriespunt van het water, en als je roert worden de biertjes in twee minuten koud.

Je kunt het bier ook begraven. Op 1 meter diepte is het zo’n 10 °C, maar kijk wel uit dat er op de camping geen mensen struikelen over je bierkuilen.

3 trucs voor een koel biertje

Zout, kuilen en aardewerken potten kunnen je biertje koel houden in de zomerhitte.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

1. Water, zout en ijs

Doe ijsblokjes en zout in een koelbox vol water. Het zout verlaagt het vriespunt van het water. De ijsblokjes smelten sneller en maken het water koeler, waardoor je biertje in twee minuten koud is.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

2. Begraaf de flesjes

Je kunt zelf een soort koelkast graven die een biertje in twee uur koelt. Op 1 meter diepte onder de grond is de temperatuur in de zomer circa 10 °C.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

3. Aardewerken pot

Een zogeheten zeer is een koeler met een grote en kleine pot, gescheiden door vochtig zand. De verdamping van het water kost energie, waardoor de binnenste pot met het bier koel wordt.