records geluid top

Van meteoriet tot stiltekamer: De hardste en zachtste geluiden

Een nieuw wereldrecord stilte zakt ver onder de decibelschaal. Van de stilte in de meest geluidsarme kamer ter wereld word je zo naar dat je er niet te lang kunt blijven. Dit zijn de hardste en zachtste geluiden die de mens ooit heeft ervaren.

5 augustus 2016 door Rikke Jeppesen

Meeste en minste geluid: Meteoriet & vacuüm

? De Toengoeskameteoriet: Op 30 juni 1908 was de oorverdovende knal van de Toengoeska-explosie 1000 kilometer verderop te horen. Na de knal boven het gebied Toengoeska in Rusland gaf de geluidsschaal 300-315 decibel aan.

Volgens wetenschappers was het extreem harde geluid afkomstig van de explosie van een kleine komeet of planetoïde op 5 tot 10 kilometer boven het aardoppervlak.

De geluidsgolf zou zo hevig zijn geweest dat mensen honderden kilometers van Toengoeska vandaan erdoor omvielen.

? Vacuüm: Als Star Wars, Alien en andere films explosies en bulderende ruimteschepen in het heelal laten zien, zou het muisstil moeten zijn.

In de ruimte heerst een vacuüm. Zonder lucht of ander medium om zich in voort te planten, zijn geluidsgolven nergens.

Daarom zijn er geen geluiden in de ruimte, maar is er alleen een stilte die zo volkomen is dat je er auditieve hallucinaties van kunt krijgen. Je hersenen horen dan dingen die er niet zijn. De verlammende stilte kan je zelfs tot waanzin drijven.

2e plaats in geluid: Aardbevingen & luchtbewegingen

? Aardbevingen: Een aardbeving van 5,0 op de schaal van Richter veroorzaakt scheuren in de bodem, laat gebouwen instorten en geeft zo'n gigantische herrie dat de geluidsschaal 235 decibel bereikt.

Als je de ongelofelijke pech hebt om je in het epicentrum te bevinden, kunnen het intense lawaai en de trillingen je doden lang voordat je wordt verpletterd door brokstukken van muren of schoorstenen.

? Brownse bewegingen: Op aarde krijgen de beste geluidstechnici het geluid nooit onder de stilte van -23 decibel.

Het enige geluid op dat niveau is afkomstig van de zogeheten Brownse bewegingen, een term voor het geluid van de stilstaande lucht waarin alleen luchtdeeltjes bewegen.

Het nieuwste stilterecord, dat is gevestigd in het geluidslaboratorium van Microsoft, nadert daarom de fysieke grens van de stilte die op aarde mogelijk is.

3e plaats in geluid: TNT-bom & geluiddode kamer

? TNT-bom: Als je nog geen 100 meter van een inslaande bom met de kracht van een ton TNT staat, word je getroffen door een geluidsniveau van 210 decibel.

Trillingen op dit geluidsniveau zijn zo hevig dat je eraan dood kunt gaan.

Ze zullen je vanbinnen kapottrillen.

? Stiltekamer: Geluidstechnici en akoestisch deskundigen van Microsoft waren dolenthousiast toen ze in oktober 2015 alle geluidsrecords braken en een nieuw wereldrecord stilte vestigden van -20,6 decibel.

Als het geluidsniveau daalt, passen je hersenen zich aan de intense stilte aan, en hoor je de geluiden van je lichaam ineens heel hard; het kloppen van je hart of het stromen van je bloed dringt zich aan je op. Je kunt zelfs de kluts kwijtraken als je te lang in de stiltekamer van Microsoft blijft.

De kamer – de stilste plek op aarde – bereikt zijn lage geluidsniveau onder meer door speciaal ontworpen wiggen tegen alle muren, waar het geluid tussen verdwijnt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: