Vraag 1: Wanneer begon de wetenschap te lonken?
Begin jaren 1980, in het laatste jaar van mijn studie technische natuurkunde, begon ik me steeds meer te interesseren voor deeltjesfysica. Toen besloot ik om te promoveren en een carrière als onderzoeker na te streven.
🎬 Zie Christer Fuglesang vertellen over het potentieel van het ruimteonderzoek
Vraag 2: Wat is uw grootste inspiratiebron?
Albert Einstein, zonder twijfel. Hij had een ernorme gave, en zijn werk in de natuurkunde is van grote betekenis geweest.
Vraag 3: Welke prestatie van de mens is het belangrijkst?
Dat we de afgelopen eeuw voor de meeste mensen de levensstandaard hebben verhoogd, en dat terwijl het aantal mensen op aarde enorm is gestegen. Als ik echt één specifieke gebeurtenis moet kiezen, dan is dat absoluut de maanlanding.
Vraag 4: Op welk resultaat in uw werk bent u het meest trots?
Dat ik deel uitmaak van het team dat het internationale ruimtestation (ISS) heeft gemaakt. Ik ben er ook trots op dat ik experimenten heb uitgevoerd in het ISS en het ruimtestation Mir – waarvan er later meerdere in het tijdschrift Nature zijn gepubliceerd.

CV
Naam en geboortejaar: Christer Fuglesang, 1957.
Is: Zweeds deeltjesfysicus en astronaut. Studeerde in 1981 af in de technische natuurkunde aan de Zweedse TH. Doctor in experimentele deeltjesfysica aan de universiteit van Stockholm in 1987.
Wetenschap: In 1992 werd Christer Fuglesang astronaut bij de Europese Ruimtevaartorganisatie, ESA. In december 2006 werd hij de eerste Zweed in de ruimte, op een missie naar het internationale ruimtestation (ISS) met het ruimtevaartuig Discovery. Christer Fuglesang heeft tot nu toe vijf ruimtewandelingen gemaakt.
Privé: Christer Fuglesang is getrouwd met Elisabeth Walldie, met wie hij drie kinderen heeft.
Vraag 5: Wat zijn de grootste nog openstaande vragen?
Hoe we tot een theorie voor de kwantumgravitatie moeten komen – de zwaartekracht berekend vanuit de principes van de kwantummechanica, die o.a. beslissend is bij de berekening van zwarte gaten. Het is ook nog onbekend waar donkere materie en donkere energie uit bestaan. En hoe is het leven ontstaan, en hoe ons bewustzijn?
Vraag 6: Welke (dode of levende) persoon wilt u ontmoeten?
De Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen, die naar de Noordpool ging en in 1888 de eerste expeditie leidde die over de Groenlandse ijsvelden ging. Hij was een fantastische wetenschapper.

Vraag 7: Van welke ontdekking in de wetenschap was u het meest onder de indruk?
Gravitatiegolven werden al door Albert Einstein voorspeld meer dan 100 jaar voordat ze werden aangetoond. Dat Amerikaanse onderzoekers in 2015 daadwerkelijk de signalen wisten te meten, is een fantastische prestatie.