Zonnestormen geven kleurrijke lichtshow in de atmosfeer
Als deeltjes uit de ruimte door het aardmagnetisch veld gaan, licht de atmosfeer op in alle kleuren van de regenboog. Dit verschijnsel wordt poollicht genoemd, en in een groot deel van Noord-Europa is het te zien.

Het oog is het gevoeligst voor de groene kleuren aan de nachthemel, dus het noorderlicht is vooral in groentinten te zien.
Het magnetisch veld van de aarde redt ons leven elke dag. Het werkt als een gigantisch schild waar schadelijke straling van de zon en het heelal op afketst.
Die botsing van de straling met het magnetisch veld is in sommige gevallen zichtbaar vanaf de aarde als poollicht.
Op het noordelijk halfrond spreken we van noorderlicht.
Zonnestormen wekken stroom op
Het verschijnsel treedt op na zonnestormen, die een golf van deeltjes naar de aarde sturen.
De deeltjes duwen tegen de veldlijnen van het magnetisch veld en genereren een stroom geladen deeltjes hoog in de dampkring, met als gevolg spanningsverschillen tussen de nacht- en dagzijde van de dampkring.
Kortsluiting in magnetisch veld
Als de stroom wordt onderbroken door lokale omstandigheden, kan er een kortsluiting optreden in het magnetische veld waardoor de geladen deeltjes via de veldlijnen naar de polen van de aarde trekken.
De geladen deeltjes botsen met zuurstof- en stikstofatomen op 90 tot 400 kilometer boven de aarde. De energie van de botsing ontsnapt als gekleurd licht.