Shutterstock
Dreng slår smut

Zo ziet de ideale keilsteen eruit

Uit onderzoek blijkt dat je niet voor de platte stenen moet gaan als je een spectaculaire keilpoging wilt doen.

Als je indruk wilt maken op je omgeving met een keilsteen die het beter doet dan gemiddeld, volg dan het advies van een nieuw onderzoek op, namelijk dat je niet per se een dunne, platte steen hoeft te pakken.

Met behulp van een geavanceerd wiskundig model hebben onderzoekers ontdekt dat zwaardere, merkwaardige stenen beter op het water stuiteren dan de platte concurrenten.

Concreet betekent dit dat ze hoger de lucht in gaan als je ze gooit.

‘Probeer eens een aardappelvormige steen. Het resultaat wordt vaak veel beter als je een zwaardere steen gebruikt,’ zegt Dr. Ryan Palmer, wiskundige aan de Britse universiteit van Bristol.

De vorm is cruciaal

Samen met zijn collega, professor Frank Smith van het University College London, rekende dr. Ryan Palmer uit dat er een verband is tussen het gewicht en de kromming van de steen en hoe goed het keilen op het wateroppervlak lukt.

Als er voldoende kromming in de steen zit, zal hij, in tegenstelling tot andere zware stenen, op het water weerkaatsen, in plaats van naar de bodem zinken.

Dat komt doordat hij door zijn aardappelachtige vorm het water steeds in een andere positie raakt, waardoor er een druk ontstaat die uiteindelijk de steen weer het water uit stuurt.

‘Zwaardere stenen kunnen in een keer hoog de lucht in worden gekaatst, in tegenstelling tot lichtere stenen die onderweg vaak meerdere keren stuiteren,’ zegt Palmer. Hij voegt toe:

‘Het is erg bevredigend als het lukt.’

Naast het informeren van enthousiaste keilbeoefenaars, kan het onderzoek volgens The Guardian onderzoekers ook iets leren over hoe ijs zich ophoopt op vliegtuigen en welke krachten er betrokken zijn als vliegtuigen op het water landen.