Zijn biologische producten echt gezonder?

Overal word je aangespoord om biologisch te kopen. Maar is biologisch echt zo veel gezonder dat de wat hogere prijs gerechtvaardigd is?

© Shutterstock

Biologische boeren verbouwen gewassen zonder kunstmest en pesticiden. En de biologische vlees- en zuivelproductie stelt speciale eisen aan ruimte, voer en het gebruik van antibiotica.

Onderzoeken tonen aan dat biologische granen minder schadelijke stoffen als cadmium bevatten dan normaal geteelde granen. Bovendien bevatten biologische gewassen over het algemeen minder residuen van bestrijdingsmiddelen.

Biologisch vet is gezonder

De biologische versie van vlees, eieren en zuivelproducten bevat over het algemeen meer omega 3-vetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Sommige onderzoeken duiden er ook op dat biologische zuivelproducten het risico op allergische reacties verminderen.

Onderzoekers wijzen erop dat het risico om antibioticaresistente bacteriën binnen te krijgen afneemt door biologisch vlees te kiezen.

Maar of de verschillen groot genoeg zijn om invloed te hebben op de gezondheid is onzeker.

In 2019 bestudeerden wetenschappers van de Southern Cross University in Australië alle onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van biologische voeding. De conclusie was dat er geen overtuigend bewijs is dat biologische voeding de gezondheid verbetert.

De onderzoekers wezen er wel op dat mensen die biologisch kopen over het algemeen gezonder leven en bijvoorbeeld minder kans hebben op overgewicht. Er is dus vaak een verband tussen een biologisch dieet en een goede gezondheid.