Shutterstock
de dode zee

Waar komt Dode Zeezout vandaan?

De Dode Zee staat bekend om zijn extreem hoge zoutgehalte en is rijk aan geneeskrachtige mineralen. Maar waar komt al dat zout in de Dode Zee vandaan?

Waar ligt de Dode Zee?

De Dode Zee is een meer van 750 km2 op de grens tussen Israël, Jordanië en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

De Dode Zee is de laagstgelegen plek op aarde. Het meer ligt circa 400 meter onder zeeniveau en is ongeveer 400 meter diep.

Waardoor is de Dode Zee zo zout?

De Dode Zee ligt midden in de woestijn en krijgt alleen water van de rivier de Jordaan en enkele andere kleine bronnen.

Het zout in de Dode Zee komt uit de Jordaan. Hoewel het water van deze rivier zoet is, bevat het toch een beetje opgelost zout.

Omdat het water niet uit de Dode Zee weg stroomt, maar er alleen verdampt, hoopt het zout zich op. Het water dat verdampt is zuiver en laat het opgeloste zout achter.

Het beetje zout dat het Jordaanwater bevat, is een gevolg van verwering. Door die verwering wordt gesteente afgebroken en worden er opgeloste stoffen in de vorm van ionen geproduceerd, zoals Na+ (natrium) of Cl- (chloor), de ingrediënten van keukenzout.

zout in de dode zee

De Dode Zee is extreem zout. Zo zout dat je blijft drijven.

© Shutterstock

Het proces dat de Dode Zee zout maakt, is hetzelfde proces dat gedurende de ruim 4,5 miljard jaar dat de aarde bestaat, de oceanen zout heeft gemaakt. Daar stroomt het water ook niet uit weg, maar omdat de Dode Zee veel kleiner is en het klimaat warm en droog, gaat het proces veel sneller. Het zoutgehalte in de Dode Zee is gemiddeld 33,7%, terwijl het in de oceanen gemiddeld slechts 3,9% is.

Zonder afvoer van water zou je denken dat de Dode Zee uiteindelijk overstroomt. Dat is echter niet het geval, omdat het zo warm en droog is dat er net zo veel water verdampt als er aangevoerd wordt.

Kan water te zeer verzadigd raken met zout?

Het proces dat ervoor zorgt dat er steeds meer zout bijkomt heet indampen. En als de zoutconcentratie een bepaald niveau bereikt, kan het water niet méér zout oplossen: het is verzadigd.

Gaat de verdamping dan nog verder, dan wordt het verzadigingspunt bereikt en slaat het zout in vaste vorm neer.

En als al het water weg is, kunnen de zoutkristallen ‘geoogst’ worden. Puur natriumchloride (keukenzout) kan in de voedselindustrie gebruikt worden, en anders is het voor de chemische industrie.

de dode zee jordanie

De Dode Zee ligt op de grens tussen Israël, Jordanië en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

© Shutterstock

Hoeveel zout bevat de Dode Zee?

De Dode Zee heeft een zoutgehalte van 33,7 procent, terwijl dat van de oceanen gemiddeld slechts 3,9 procent is.

Ter vergelijking: de Oostzee heeft een zoutgehalte van slechts 0,3-1,2 procent. Dankzij de hoge concentratie zout in het water blijf je makkelijk drijven en is het voor een mens onmogelijk om naar de bodem te zinken.

Afgezien van zeldzame micro-organismen bevat de Dode Zee geen leven. Die zeldzame micro-organismen worden gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen als acne, eczeem en psoriasis. Er worden ook huidproducten van gemaakt.