Uitstapje naar de zeebodem
In het voorjaar van 2020 trok een Australische expeditie naar onverkende onderzeese ravijnen. Met een op afstand bestuurbare onderwaterrobot verkenden ze die diepste uithoeken van de zee.

Op 2500 meter diepte vinden de onderzoekers deze poliep van 1 meter groot, waarschijnlijk een nieuwe soort.







Wereldrecord – Samengesteld dier is 45 meter lang.
De expeditie onder leiding van het Schmidt Ocean Institute vond gedurende de vier weken lange tocht een ongekend groot exemplaar van de Siphonophore apolemia. Met zijn 45 meter is het dier, dat bestaat uit duizenden organismen, het langste op aarde.
Koers naar het diepe – Onderzoekers brengen twee diepe onderwaterkloven bij de Australische westkust in kaart.
Op 16 maart 2020 kwam het onderzoeksschip Falkor aan bij twee nog onverkende onderzeese ravijnen bij de Ningaloo Canyons aan de Australische westkust. De missie was de biodiversiteit in het gebied in kaart te brengen.
Lange duik – De onderwaterrobot duikt tot acht uur lang onder.
De op afstand bestuurbare onderwaterrobot SuBastian komt boven na een duik van 4500 meter voor de westkust van Australië. Het wordt 20 keer duiken en 181 uur onder water voor dit robotvaartuig, dat ondertussen 30 nieuwe soorten registreert.
Diepzeedetective – Robotarm onderzoekt de zeebodem.
Het onderwaterschip is voorzien van twee op afstand bestuurbare robotarmen die monsters nemen van planten, de zeebodem en koralen. Zo doen de onderzoekers unieke kennis op over de invloed die het klimaat duizenden jaren op het ecosysteem heeft gehad.
Zeldzame vangst – Minikreeft marcheert op de zeebodem.
De onderzoekers hebben een gehurkte kreeft (squat lobster in het Engels) gevangen, die nog nooit in West-Australisch water is gezien. De kreeft leeft op de zeebodem en komt voor in alle kleuren van de regenboog. Vaak is hij niet groter dan een pinknagel.
Op de operatietafel – Slijmerige zeester onder het mes.
In het natte laboratorium aan dek van het onderzoeksschip Falkor nemen de onderzoekers DNA-monsters van een zeester uit de diepzee. Het dier is nog nauwelijks onderzocht, en de onderzoekers proberen nieuwe kanten van zijn bouw en levenswijze bloot te leggen.
Nieuwe soort – bonte poliep strekt zich 1 meter boven de zeebodem uit.
Op 2500 meter diepte vinden de onderzoekers deze poliep van 1 meter groot, waarschijnlijk een nieuwe soort. De poliep – een mond met tentakels eromheen – leeft in koloniën die het skelet van de koraalriffen voortbrengen.