Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Reuzenstofzuiger gaat plastic uit zee verwijderen

Een nieuwe, verbeterde versie van een enorme plasticstofzuiger gaat nu de zee op om miljoenen tonnen afval uit de Stille Oceaan te zuigen. Hij moet het hebben van zijn hoge snelheid en geringe gewicht.

The Ocean Cleanup

300 miljoen ton. Zoveel plastic wordt er jaarlijks in de natuur gedumpt.

Omdat plastic moeilijk afbreekbaar is, hoopt het zich op. Alleen al in de zeeën drijven op dit moment zo’n 5 biljoen plasticfragmenten.

Maar in juni laat de Nederlandse non-profitorganisatie The Ocean Cleanup een nieuwe, verbeterde versie van de gigantische drijvende arm te water, die plastic flessen, zakken en rietjes uit de Stille Oceaan moet gaan zuigen.

De nieuwe versie – System 001/B genoemd – is op twee belangrijke punten aangepast ten opzichte van de oorspronkelijke plasticstofzuiger, die in 2018 werd gelanceerd:

Verbetering 1: Hogere snelheid

De drijvende arm ging vaak sneller of langzamer dan het plastic in het water. Vanwege de schommelingen in de snelheid konden de plasticfragmenten ontkomen.

Daarom probeert The Ocean Cleanup het nu met drijvende boeien voor de drijfarm, waar de wind vat op kan krijgen. Zo gaat het geheel sneller en met een stabielere snelheid door het water.

Verbetering 2: Versimpeld ontwerp

Bij storm en hoge golven kwamen soms onderdelen van de oorspronkelijke drijfarm los.

Om dat tegen te gaan, heeft The Ocean Cleanup nu de plasticbarrière van de drijfarm zelf verwijderd, zodat de twee onderdelen niet tegen elkaar aan liggen te schuren.

De drijvende arm is bovendien lichter gemaakt door elektronische apparatuur en een aantal stabilisatie-elementen weg te laten.

Elektronische apparatuur op zware stabilisatie-elementen (rode pijlen), verhoogde het gewicht van de drijvende arm aanzienlijk. Bij de nieuwste versie is de apparatuur weggelaten om het gewicht te verminderen en de slijtage van kwetsbare onderdelen tegen te gaan.

© The Ocean Cleanup

Zo werkt het: drijvende barrière vangt plastic in

De stofzuiger werkt als een kunstmatige kustlijn die plastic invangt met een drijvende arm. Daaronder hangt een filter dat 3 meter diep het water in steekt.

Het systeem wordt aangedreven door de wind, golven en zeestromen, en doordat het filter in het midden van de 600 meter lange drijfarm wat dieper de zee in steekt, krijgt het geheel een U-vorm.

VIDEO – Begrijp de technologie in 2 minuten:

De wind en de golven zorgen ervoor dat de arm zich sneller verplaatst dan de stukjes plastic, die onder in de U-vorm terechtkomen. Schepen zuigen doorlopend het afval uit het filter op.

Omdat het systeem aan de oppervlakte blijft drijven, vangt het plastic in dat lichter is dan water. Zeedieren zwemmen gewoon onder de drijfarm door.

50% van het plastic moet binnen 5 jaar uit de Stille Oceaan

Als de stofzuiger blijkt te werken zoals The Ocean Cleanup voorspelt, zal het systeem op meer plekken worden ingezet en worden de armen steeds langer gemaakt.

Volgens de uitvinder, Boyan Slat, kan de eerste vloot van 60 opruimmodules over een periode van vijf jaar wel 50 procent van de 1,8 biljoen stukken plastic in de Pacifische wervelstromen afvangen.

Lees ook:

The Ocean Cleanup TEASER
Zee

22-jarige wil plastic uit zee vissen

0 minuten
Zee

Onderzoekers verkennen de diepste uithoeken van de zee

2 minuten
Zee

Goed nieuws: Oceanen zijn in 30 jaar tijd te redden

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg