Getij top

Hoe hoog kan het getij worden?

Aan de Canadese oostkust hoef je niet ver het strand op te lopen om zeepieren te vinden. Er is ongeveer 15 meter verschil tussen hoog- en laagwater.

10 oktober 2016

In de Canadese Baai van Fundy tussen de provincie New Brunswick en het schiereiland Nova Scotia kan er tussen eb en vloed 16,3 m zitten.

De torenhoge waterstand komt echter maar twee keer per jaar voor: bij de lente- en bij de herfstequinox. De zon en de maan liggen dan op hetzelfde astronomische vlak, dus ze verenigen hun krachten en trekken het water op aarde allebei één kant op.

De rest van het jaar is het getijdenverschil in de Baai van Fundy iets lager: gemiddeld zo'n 15 meter.

Perfecte omstandigheden voor getij

|

De Baai van Fundy is diep en trechtervormig, maar belangrijker is dat hij precies 270 km lang is.

Dat is de perfecte lengte om zogeheten resonantie in het getijdenwater te creëren. Ditzelfde geldt als je een kind op een schommel duwt. Duw je steeds precies op hetzelfde moment, dan komt het kind alsmaar hoger.

Dat is resonantie. Was de Baai van Fundy bijvoorbeeld maar 225 of juist 300 km lang, dan zou de resonantie verdwijnen en de waterstand lager worden.

Maan geeft getij oppepper

Twee getijdengolven doen zich constant voor, vooral door de massa-aantrekking van de maan.

En omdat de maan in 24 uur en 50 minuten om de aarde beweegt, is het per etmaal zo'n twee keer eb en twee keer vloed.

In de Bay of Fundy is het twee keer per etmaal hoogwater en twee keer laagwater. Bij de lente- en bij de herfstequinox is het verschil het grootst.

Getijdengolf werkt als tsunami

Op open zee zijn die getijdengolven maar zo'n 50 cm hoog, maar als ze de continentale sokkel bereiken, waar het water lager staat, beginnen ze hoger te worden.

Op kleine schaal is dit hetzelfde als wat er gebeurt bij een tsunami, die zijn gigantische hoogte en zijn destructieve kracht pas ten volle bereikt als hij zich op relatief laag water bevindt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: