Shutterstock

Goed nieuws: Oceanen zijn in 30 jaar tijd te redden

Het is nog niet te laat om de oceanen te redden. Nieuw onderzoek wijst uit dat de ecosystemen van de zee in de komende 30 jaar kunnen worden hersteld.

Een derde van de visbestanden in de oceanen wereldwijd is overbevist, en de natuurlijke habitats van zeedieren zijn op grote schaal verdwenen. De zeeën worden warmer, zuurder, zuurstofarmer en vuiler.

Maar hoewel het misschien niet zo klinkt, er is nog hoop.

Een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature wijst uit dat de zeeën en het dierenleven aldaar verrassend veerkrachtig zijn, en dat onze inspanningen om ze te behouden hun vruchten afwerpen.

Het artikel concludeert dat de oceanen vóór 2050 kunnen worden hersteld.

Honderden hoopvolle tekens

‘We hebben nu korte tijd de kans om een gezonde oceaan achter te laten voor onze kleinkinderen, en we hebben er de kennis en middelen voor,’ zegt Carlos Duarte, hoogleraar oceanografie en hoofdauteur van het artikel.

Samen met een team van onderzoekers uit 10 landen bestudeerde Duarte het actuele onderzoek op dit gebied om een beeld te krijgen van de situatie in de oceanen. En ze vonden honderden ‘hoopvolle tekens’.

Op veel plekken gaat het de goede kant op. De wetenschappers wijzen er onder andere op dat de druk van de commerciële visserij afneemt. In 2012 was 68 procent van de visserij duurzaam, tegen 60 procent in 2000.

Daarnaast is het percentage bedreigde zeedieren gedaald van 18 procent in 2000 naar 11,4 procent i 2019.

Bovendien groeit bestand van de helft van de zeezoogdieren groeit. Zo zijn er van de bultrug, die migreert tussen Antarctica en Australië, nu 40.000, terwijl dat er in 1968 nog maar een paar honderd waren.

Beschermen en reguleren werkt – en loont

In 2000 was minder dan 1 procent van de oceanen beschermd gebied. Tegenwoordig is dat bijna 8 procent, en volgens de onderzoekers maken dit soort interventies het grote verschil.

Als we het zeeleven niet meer doden, komt het terug, want het is verrassend veerkrachtig.

De oplossing is dan ook simpel. We moeten nu handelen en de acties die de afgelopen jaren zo goed gewerkt hebben, versterken: de visserij reguleren, bedreigde diersoorten beschermen, zeevervuiling beperken, de bescherming van belangrijke zeegebieden uitbreiden en het belangrijkst van alles: de opwarming van de aarde in toom houden.

Dat kost tussen de 10 en 20 miljard dollar per jaar, maar volgens de onderzoekers betaalt die investering zichzelf tienvoudig terug.

De zee vormt namelijk het bestaansmiddel voor miljarden mensen.