Giant Pearl

Gigantische parel verstopt onder het bed

Een arme Filipijnse visser verstopte 10 jaar lang een 'gelukssteen' onder zijn bed. Toen dat uitkwam, bleek het om een echte parel van 34 kilo te gaan.

1 september 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

Je kunt een wereldrecord breken. Of je kunt het zo gigantisch verpulveren dat het in de geschiedenisboeken terechtkomt.

Dat laatste was precies wat er gebeurde toen een Filipijnse visser een familielid van hem vroeg om op zijn gelukssteen te passen. De 'steen' lag onder zijn bed sinds hij hem 10 jaar eerder uit zee had gevist – zonder dat hij enig idee had wat het precies was.

Gelukssteen

De visser raakte hem iedere dag even aan voordat hij naar zee ging. Maar toen zijn houten huisje afbrandde, moest hij de steen ergens anders bewaren. Een familielid wilde zich best over zijn geluksamulet ontfermen.

De vrouw wist toestemming van de visser te krijgen om zijn steen mee te nemen naar het toeristenbureau in Puerto Princesa, waar ze werkte. Daar kon hij tentoongesteld worden. Want hij was wel heel bijzonder, vond ze.

Daar had ze gelijk in.

100 miljoen dollar

De directeur van het toeristenbureau besloot de steen te laten onderzoeken, en volgens hem kon de visser er donder op zeggen dat hij binnen de kortste keren genoeg geld had om een mooi huis te kopen.

Er was namelijk sprake van een echte parel van 34 kilo, met een geschatte waarde van meer dan 100 miljoen dollar. De tot voor kort grootste parel ter wereld stamt uit hetzelfde gebied, maar weegt slechts een luttele 6,4 kilo.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: